A hazai hajógyártás fellegvára

A Csepeli Szabadkikötő kilencvenéves történetéről jelent meg album, amelyet letölthető formátumban is elérhetővé tettek az érdeklődők számára. A létesítménynek köszönhetően új lendületet kapott a magyar hajó- és gépgyártás.

A 260 oldalas kiadvány gazdag fotóanyaggal követi végig a Csepeli Szabadkikötő elmúlt 90 esztendejének történetét. A kötet szerzője Cseh Valentin történész.

A szabadkikötő históriájának kilenc évtizede a budapesti vámmentes kikötő megnyitásával kezdődött 1928. október 20-án. A beruházás története azonban egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az első gondolatokat megfogalmazta egy ilyen kikötő szükségességéről. A csepeli kikötő beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel ennek eredményeképpen új lendületet kapott a magyar hajó és gépgyártás. Ekkor fejlesztették ki a Dunán és a tengeren kiválóan használható új hajótípusokat, emellett több száz tengeri hajót készítettek.

A Mahart-Szabadkikötő Zrt. és a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. gondozásában 500 példányban megjelentett album letölthető formátumban is elérhetővé vált, és megtalálható ide kattintva.

A köteten túl az oldalon egy képgyűjtemény is megtekinthető, amelyben több száz különleges kortörténeti dokumentum mellett fotók, újságkivágások, térképek és tervrajzok is találhatók.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!