A halál árnyékában – OSTAR 1976

Alain Colas 72 méter hosszú versenyjachtja már a rajt előtt vihart kavart, míg Mike McMullen végignézte, ahogy a felesége meghal áramütés miatt, miközben épp neki segített felkészíteni a hajót.

Sokan voltak úgy vele, hogy az 1972-es versenyt nyerő Colas nem tudja biztonsággal kezelni a gigászt, szerintük a férfi veszélyt jelentett önmagára és társaira. A probléma felbukkanását pedig annak jeleként értékelték, hogy a verseny kontrollja kezd kicsúszni a szervezők kezei közül – bár a 125 induló nem éppen a népszerűség csökkenését jelezte.

Öt alacsony nyomású időjárási front követte egymást szép sorban a rajt után, átlagosan 35 csomós széllel, plusz egy hétig tartó összevissza hullámzással. Mindez megtizedelte a mezőnyt, végül csak 73-an értek célba. Jean-Yves Terlain hetvenlábas katamaránja, a Kriter II konkrétan széttört, míg ketten a tengerbe vesztek: Mike Flanagan és a frissen megözvegyült Mike McMullen (utóbbi hajójával együtt tűnt el).

Film a versenyről, első rész:

YouTube video

Eric Tabarly alatt a 73 lábas Pen Duick VI ficánkolt, de annyira, hogy az automata kormány felmondta a szolgálatot. Az 1964-es OSTAR-győztes azonban nem fordult vissza, hanem minden tartalékát mozgósítva célba ért. Addig viszont nem lehetett tudni, hogy mi van vele, a Francia Haditengerészet már épp kiterjed kutatást indított volna utána, amikor Newportnál kibukkant a ködből – első helyen (ideje 23 nap, 20 óra, 12 perc).

Film a versenyről, második rész:

YouTube video

Alain Colas megállt Újfundlandnál, mert szerelni kellett a Club Mediterranée-t, majd igénybe vett egy vontatást, így bár másodiknak ért célba, az ötödik helyre sorolták vissza. De legalább megmutathatta a kétkedőknek, hogy a hajója kezelhető. Elképesztő teljesítményt nyújtott viszont a kanadai Mike Birch, aki a kicsinek számító, 31 lábas trimaránjával harmadikként szelte át a célvonalat (és Colas büntetése miatt második lett).

Film a versenyről, harmadik rész:

YouTube video

Ezúttal a többtestűek is bizonyíthattak, állták a viharokat, ami előrevetítette a jövőt, hiszen innentől nem sok minden állíthatta meg őket.

(forrás: rwyc.org, fotók: leparisien.fr; rwyc.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!