A hajózás nem alapvető szükséglet

Koronavírus-járvány idején a Riviérán sem fenékig tejfel az élet, Monacóban pedig egyenesen megtiltották a szuperjachtok tulajdonosainak, hogy hajójukkal elhagyják a kikötőhelyüket.

Monaco harmincnyolcezer lakosának körülbelül a harmada milliomos (euróban), a Port Hercules-ben számtalan igen drága motoros parkol, itt rendezik minden évben a Monaco Yacht Show-t. Utóbbi tavaly harmincezer érdeklődőt vonzott, a kiállításra 4,3 milliárd dollár értékben gyűltek össze a vízi járművek. De a nagyhercegség sem tudja kivonni magát a globális folyamatok hatásai alól (Albert herceg volt az első államfő, akiről kiderült, hogy koronavírusos), így bevezettek néhány korlátozást. Mindenki köteles otthon maradni, a lakását csak alapvető szükségletek elintézése céljából hagyhatja el – és a szuperjachton lötyögés nem tartozik ezek közé. Tiltott a szabadidős hajózás, kirándulóhajók nem léphetnek be a kikötőbe, a hetvennyolc lábnál hosszabb hajóknak egészségügyi nyilatkozatot kell tenniük, mielőtt beköthetnének a Port Hercules-be.

Raphael Sauleau, egy helyi hajókereskedő cég igazgatója elmondta: „A helyi lakosok teljes mértékben támogatják a lezárást. A legénységek jó része (ideértve a kapitányokat is) a fedélzeten tölti az idejét, tehát karanténban, de legalább kényelmes körülmények között, jó hangulatban. Ám nem unatkoznak, végzik a napi feladataikat, illetve készülnek a korlátozások feloldására, ami itt május elején várható.”

Addig is marad kizárólag a munkába, a boltba vagy a patikába járás, a halaszthatatlan családi ügy miatti utazás, valamint a rövid, egyéni szabadidős sport vagy kutyasétáltatás miatti kimozdulás. A rendőrség drónok és az egész várost lefedő kamerarendszer segítségével ellenőrzi a szabályok betartását. Aki figyelmen kívül hagyja a karantén szabályait, kétszáz eurós büntetésre számíthat. Van viszont, aki kihasználja az otthonlevést, és Eddie Murphyt csinál magából: Cesc Fabregas, az AS Monaco játékosa az Amerikába jöttem című film egyik jelenetét játszotta el a teraszán, még márciusban.

Persze nem Monaco az egyetlen Európában, ahol megállt a hajósélet. A máskor vibráló kikötők most mintha téli álmot aludnának, a magáncélú vitorlázást durván korlátozták, a charterutakat lemondták, a tavaszra-nyárra tervezett nagy nemzetközi hajókiállításokat elhalasztották vagy törölték. A 2020-as Monaco Yacht Show tervezett időpontja szeptember 23–26., jelen állás szerint akkor meg is tartják, de valószínű, hogy az egészségügyi biztonság érdekében a szervezőknek néhány változtatást kell eszközölniük, illetve nagy kérdés, hány látogatójuk lesz.
Jó hír viszont, hogy a városállam iránt érdeklődők nem maradnak kirándulási lehetőségek nélkül: virtuális sétán járhatják be Monacót – írta a Business Insider.

(fotók: booking.com, flickr.com, monaco-tribune.com, superyachtnews.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!