A címvédő nyerte az Asso magyar bajnokságot

Címvédőként a Fantomasso csapata nyerte az idei Bajnokságot, Majthényi Szabolcs kormányzásával.

Három futamot sikerült lebonyolítani Balatonföldváron az ASSO Hungarian Openen, a hajóosztály országos bajnokságának első napján. Az Infla Deus szerepelt a legjobban, így a Detre Szabolcs kormányozta hajó állt az első helyen. A címvédő Fantomasso (Majthényi Szabolcs) volt a második, míg a Peecasso (Nyári Zsolt) a harmadik. Bár az első három helyezett kicsit elhúzott a pontok alapján a többiektől, a Csimborasszó (Fazakas György) és a 100% (Paksi Álmos) is közel állt a dobogós helyezésekhez.

Két versenynap után hat futamon volt túl a mezőny. A hajóosztály országos bajnokságán továbbra is a nagyon kiegyensúlyozottan versenyző Infla Deus állt az első helyen.  A Fantomasso futamot nyert, és összehozott egy harmadik, valamint egy negyedik helyet is, így két pont volt a lemaradása az élen állók mögött. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán – öt pont lemaradással a Peecasso várhatta a folytatást.

A harmadik napon újabb három futamot sikerült lebonyolítani – a tervezett menetrend szerint. Ezzel kilenc futamot teljesített a mezőny. Ekkor a címvédő állt az élre, ugyanis a Majthényi Szabolcs vezette Fantomasso kiegyensúlyozottan szállította a jó helyezéseket. A szombati három futamban két második és egy harmadik helyet szereztek, és magabiztosan, négy ponttal előzték meg az addigi éllovas Infla Deus-t. A nyolcadik futam megnyerése fizetett a Csimborasszónak, Fazakas Györgyék felléptek a harmadik helyre, ám előnyük mindössze egy pont volt a Peecasso előtt. A 17 hajós nemzetközi mezőnyben ezzel eldőlt az első 2 hely sorsa, vasárnap pedig nem sikerült futamot rendezni, így maradt az állás.

Változatos körülmények között, szoros csatákban dőlt el a helyezések sorsa, öt hajó tudott futamot nyerni, de az összetettben a kiegyensúlyozott teljesítmény fizetett a legjobban.

A négynapos viadal házigazdája a Spartacus Vitorlás Egylet volt, rendezője pedig az SVE és a Magyar Vitorlás Szövetség. A hajóosztály tagjai a magyar bajnoki cím mellett a FITOUT kupáért is küzdöttek, a Fantomasso mindkét díjat begyűjtötte. Ezzel Majthényi Szabolcs, Széll Péter, Horgos Tamás, Futó István, Aklan György és Gyapjas Zsombor megvédte a csapat tavalyi bajnoki címét. Teljes végeredmény.

fotók: Mészáros Melinda – verseny; Anzsu Film – díjkiosztó

forrás: hunsail.hu; spartacus.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!