A Balatonról is terjednek az álhírek

Ha nagy a kánikula, akkor gyakorta hallhatjuk, hogy megtelt a Balaton. Mindez csak álhír, nincs sok alapja – olvasható a Balatoni Turizmus Szövetség közleményében.


A szakemberek úgy látják, hogy a májusi esős idő sem riasztotta vissza a turistákat attól, hogy ellátogassanak azokra a rendezvényekre, amelyeket a Nyitott Balaton akció keretében szerveztek. A húsvéttól pünkösdig tartó 150 programhoz 267 szálláshely és 133 vendéglátóegység csatlakozott. Több helyen rekordot döntött a vendégek száma, jó példa erre a balatongyöröki palacsintafesztivál, ahol közel ötezren fordultak meg egy nap alatt.


Hasonlóan értékelték a tavaszi szezont Gyenesdiás és Badacsony turisztikai szakemberei. Ezeken a településeken a rossz idő miatt sem kellett egyetlen programot lemondani. Ezzel párhuzamosan egyes vendéglátóhelyek és szállodák 10-20 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetnek el a tavalyihoz képest a májusi időjárás miatt, ám azokon a településeken, ahol erre az időszakra komolyabb rendezvényt szerveztek, alig volt visszaesés az értékesítési számokban. Ugyanakkor az akció ideje alatt a szakmai szervezetek azt tapasztalták, hogy felbukkant egy álhír is a sajtóban, amely azt sugallta, hogy nem érdemes a Balatonra menni, mert megteltek a szálláshelyek.


Mindez húsvétkor és pünkösdkor sem volt igaz, volt bőven szálláshely a Balatonon. Legfeljebb néhány partközeli szállodában tehették ki a megtelt táblát – mondta a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás. A megtelt a Balaton című cikkek már csak azért sem lehetnek igazak, mert a fejlesztéseknek köszönhetően több szálláshely érhető el a régióban. A turizmusfejlesztési törvény új rendelkezéseinek köszönhetően némileg módosult a Balaton-régió területe: néhány kisebb település kiesett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek. A Nyitott Balaton akcióban tavasszal arra koncentráltak, hogy megmutassák a „nagyobb” Balaton szélesebb kínálatát, amely sok új, minőségi szálláshellyel várja a vendégeket.


Éskovács Péter, a szövetség sajtótanácsadója hozzátette: a nagyobb szállodai kommunikációért felelős vezetőknek önmérsékletet kellene tanúsítaniuk egy-egy nyilatkozat alkalmával. Csak azért, mert ők kiadtak néhány száz szobát, nem biztos, hogy másnál, például a háztulajdonosoknál, a kempingekben ne volna még férőhely. Fontos volna, hogy csak azért, mert náluk már nincs hely, ne kommunikálják azt, hogy megtelt a Balaton – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!