A balatoni nyaralóépítés kulisszatitkai

2022. március 24.
Címkék :

Az 1920-as évektől a Balaton jelentősége fokozatosan növekedett. Egyre több nyaraló épült, és a felemás összkép helyett pedig Kotsis Iván modern, korszerű és könnyen megvalósítható terveket készített, amelyek a mai napig meghatározzák a hazai nyaralóövezeteket.

Kotsis Iván balatoni tevékenysége saját balatonboglári nyaralójának megtervezésével kezdődött, 1923-ban, és a második világháború éveiig tartott. Ennek az időszaknak a legismertebb és leglátványosabb műve a balatonboglári Szent Kereszt Felmagasztalása templom. Ám Kotsis nem ezzel gyakorolta a legnagyobb hatást a Balaton képére, hanem haladó szellemű, modern stílusú, jól használható és kényelmes nyaralói az igazán meghatározók.

Mivel a nyaralóépítés demokratizálódott, a korábbi, arisztokrata és nagypolgári épülettípusok mellett megjelentek a méret és az elegancia helyett a kényelemre és praktikumra koncentráló tervek. Kotsis Iván olyan nyaralókat tervezett, amelyek költségkímélő módon és egyszerűen kivitelezhetők, így a kevésbé tehetősek számára is elérhető épülettípusok jöttek létre. A korábban több különböző funkciójú helyiség helyett egy tágas étkező-nappalit alakított ki, amelyet kis méretű hálószobák vagy hálófülkék egészítettek ki. Természetesen az épületekben konyha és fürdőszoba is volt. Mivel elsősorban nyáron használt házakról beszélünk, fontosnak tartotta, hogy egy nagy méretű, fedett teraszt is kialakítson.

Kotsis a balatoni éghajlati viszonyokat, az uralkodó északnyugati szelet és az esőzéseket is szem előtt tartotta a tervezés során. Az erős szél miatt a magastető alkalmazását nem javasolta, ám az ázásveszély miatt a lapostetőt sem, így az alacsony hajlásszögű tető mellett tette le voksát. A házat a legtöbb esetben kis méretű telek északnyugati végén helyezte el, hogy a terület többi része szélárnyékban legyen. Szintén a szél miatt beverő eső ellen nagy kiülésű ereszt javasolt, a nap miatt pedig zsalutáblákat tervezett.

Olvasson még a kialakítás rejtelmeiről, Kotsis és Vizy Mariann nyaralójáról a cikk eredetijében, az epiteszforum.hu oldalon!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!