A Balaton északi partja megelőzte a délit

A Balaton és közvetlen környéke a külföldiek körében is kedvelt hely, de a magyarok is szívesen vásárolnak lakóingatlant vagy nyaralót a tó mellett. Az új- és a használtlakás-piac egyaránt pörög, az északi parton pedig már drágábbak az ingatlanok.

A Duna House 2015-ben és az azt követő évben mind a házak, mind a lakások esetén a déli parton mért magasabb négyzetméterárakat, ehhez képest tavaly már az északi part bizonyult drágábbnak a használt lakások esetében. Míg az északi parton értékesített ingatlanok ára folyamatosan nagymértékben nőtt, addig a déli parton stagnálás következett be.


A Balaton környékén, csakúgy, mint Budapesten, az egészen egyszerű lakásoktól az örökpanorámás luxusingatlanokig mindenki megtalálhatja az igényeihez leginkább igazodó lakást. A projektek mérete is változatos, a néhány lakásos épületektől a 20–60 lakásos ingatlanokon át az egészen 100–150 lakásos beruházásokig terjed a skála. Ennek megfelelően a négyzetméterárak 430 ezer és 1,5 millió forint között változnak.


Az új építésű ingatlanok az északi és a déli parton egyaránt megtalálhatók, elsősorban Balatonfüreden és környékén, valamint Siófokon és közelében zajlanak az építkezések. Az értékesítettség szintje lényegesen elmarad a Budapesten megszokottól. Több átadás előtt álló projektben is elérhető még a kínált lakások 30–70 százaléka. A fejlesztők látják a Balatonban rejlő lehetőséget, és töretlenül indítják az újabb befektetéseket, mint például a Pelso Bayt Alsóörsön, amelynek átadása 2019 végén várható – turizmusonline.hu.

 

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!