Fizetőssé válhat egy ingyenes strand a Balatonnál

A balatoni önkormányzatok megkezdték a felkészülést a strandszezonra. Siófokon arról tárgyal a képviselő-testület, hogy 2024-től fizetős legyen-e a jelenleg ingyenes Újhelyi strand, vagy sem. Balatonalmádiban pedig a strandjegyárak emeléséről születhet döntés.

Elkerülhetetlennek látszik, hogy Balatonalmádiban emelkedjenek a strandbelépők díjai. A drágulást többek között az azzal indokolják, hogy a minimálbér 16, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal emelkedett, a közüzemi díjak majdnem ötszörösére nőttek, illetve a parkolás továbbra is ingyenes a városban.

A javaslat nemcsak díjnövekményt tartalmaz, de bizonyos jegy- és bérlettípusok megszüntetését is, illetve csökkentenék azt a korhatárt, amely a felnőttekkel együtt ingyen belépő gyerekekre vonatkozik. Tavaly ez 6 év volt, 2023-tól azonban 3 lehet.

Visszaállíthatják ugyanakkor a Budatava strandon a kabinok napi és heti jegyvásárlási lehetőséget, mert a tapasztalatok szerint a szezon elején nem szokták az összes kabint a szezon végéig kibérelni.

A Budatava és a Wesselényi/Káptalanfüredi strandon az alábbi jegy- és bérletárakkal találkozhatunk 2023-tól: a felnőtt belépő (egyedül vagy legfeljebb 3 éves gyerek kíséretében) 1900/2000 forint lehet (Budatava/Wesselényi), délután 4 óra után 1200 forint lesz a jegyár, ugyanennyi lehet a gyerek, diák- és nyugdíjas belépő is.

A családi jegy, ami 2 felnőttet és legfeljebb négy 14 évnél fiatalabb gyereket jelent, 6 ezer forintra emelkedik. Iskolás csoportok (15 gyerek és két felnőtt) 1000 forint/főtől léphetnek be.

Az előterjesztésben szó van arról is, hogy bizonyos jegy- és bérlettípusok megszűnhetnek. Ilyen többek között a visszatérős belépő, a heti bérletek, a születésnapos jegy vagy a csoportos felnőtt belépő.

Siófok képviselő-testülete is tárgyal egy strandról, náluk az Újhelyi strand fizetőssé tétele van napirenden, de csak 2024-től. Ez egy 18 600 négyzetméteres strand 210 méteres partszakasszal. Tavaly új játszóteret kapott, illetve akadálymentesítették az illemhelyet is.

A tervekben az szerepel, hogy az egyik esetben a siófokiak számára továbbra is ingyenes lenne a strand, mivel azonban 75 százalékban helyiek látogatják körülbelül 3,1 millió forint működési eredményt lehetne elérni, így felesleges fizetőssé tenni.

A másik opció egy kedvezményes jegyár lenne a helyieknek (a Sóstói strand jegyára alapján körülbelül 557 forint fejenként). Ha ezt fogadja el a közgyűlés, akkor 16 millió forint működési eredménye lenne a strandnak, amelyből 13 millió forint mehetne fejlesztésekre – írta a portfolio.hu.

(képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!