Csúcsokat dönt a Bahart

A járvány előtti utasszámot is meghaladta a Bahart forgalma az év első nyolc hónapjában. A társaság legnépszerűbb járata a Szántód–Tihany között közlekedő komp, de rengetegen utaztak Balatonfüredre, Tihanyba és Badacsonyba is.

A Bahart összes ágazata esetén kiemelkedően eredményes évnek mondható 2022 az első nyolc hónap adatai szerint. A Szántód és Tihany között ingázó kompokon 6 százalékkal többen utaztak az amúgy rekordesztendőnek számító 2021-hez képest, így jó eséllyel az elmúlt két évtized legnagyobb forgalmú éve lehet az idei. Ugyanez a tendencia látszik a kerékpárszállításban is.

A személyhajókra – szintén a korábbi év elő- és főszezonjával összevetve – 10 százalékkal többen szálltak fel, ami azt jelenti, hogy visszatértek az utasok a járvány után. A számuk egyébként már július közepén meghaladta – a kompozókkal együtt – az egymilliót, a Kajla program részeként pedig 5300 kisiskolás díjmentesen hajózhatott. A komp után a legnépszerűbb viszonylatok az elmúlt évekhez hasonlóan alakultak: Fonyód és Badacsony között, valamint a Siófok–Balatonfüred–Tihany háromszögben szállt vízre kiemelkedően sok utas.

Bár a legtöbben a menetrendi hajókkal utaztak, a legnagyobb növekedést kihasználtságban a programhajók produkálták. A legközkedveltebb a családoknak szóló Varázshajó program volt, de a bulihajókra is rengetegen váltottak jegyet, 76 százalékkal többen, mint 2021-ben.

A május végén elindult online jegyvásárlási lehetőség ugyancsak egyre keresettebb, az utasok körülbelül 10, a programhajók esetén 15-20 százaléka vásárolt így. A legnépszerűbb nap a balatoni hajózásban augusztus 13. volt mind a kompot, mind a személyhajózást tekintve: az előbbi 20, az utóbbi 19 ezer utast szállított.

A jó számok egyrészt a Balaton népszerűségének szólnak, másrészt annak is, hogy a Bahart hajóparkjának fejlesztésére az elmúlt esztendőkben rendre évi 200 millió forintot fordítottak. Emellett egységes arculati megjelenést kaptak a hajók és a kikötők. Az őszi utószezonban szintén közlekednek a Bahart hajói, 17 kikötőből menetrendi hajók, 11 kikötőből továbbra is indítanak sétahajójáratokat, szeptemberben pedig 15 százalékos kedvezményt kapnak, akik online veszik a jegyüket.

A Bahart flottája három részből áll: tizenhat személyhajóból, négy kompból és a vízépítő flotta járműveiből, amelyeket kikötőépítéshez, mederkarbantartáshoz, valamint strandkotráshoz használnak. A flotta felújításán már túl van a társaság, így most a hajópark bővítése van napirenden. A komáromi hajógyárban két komp és két katamarán épült meg, és ha a Balaton, a Duna és a Sió vízállása egyaránt lehetővé teszi, meg is érkeznek Siófokra.

A Bahart emellett számos kikötőt üzemeltet a tó körül, köztük vitorlásoknak is. Az utóbbi létesítményeknek a kihasználtsága maximális, nincsenek üres helyek, sőt várólistákat vezetnek, csakúgy, mint a Balaton többi vitorláskikötőjében. A hajózási társaság a már megkezdett többéves programjának keretében mind a tíz kikötőjében vizesblokk-rekonstrukciót, mólócserét, járófelület-, valamint áramhálózat-felújítást végez – írta a vg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!