Kevés nádat aratnak a Balatonnál

A Balatonnál az idén is jóval kevesebb nádat aratnak le, mint amennyi szükséges lenne, mert a munkát az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) eszközök híján saját maga nem tudja elvégezni, ugyanakkor egyre kevesebb a nádvágással foglalkozó vállalkozó.

Telente 200-300 hektárnyi nád learatása lenne indokolt a Balatonon a nádgazdálkodási terv szerint, ennek az idén is csak a töredéke teljesülhet. A Balaton körül 1200 hektárnyi nádas található, amelynek megújulása érdekében, illetve vízminőség-védelmi okokból a harmadáról-negyedéről telente le kellene vágni az elszáradt növényt. Tavaly mintegy 29 hektárról sikerült learatni a nádat, illetve 47 hektár vágására adtak ki mederkezelői hozzájárulást önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, magánszemélyeknek.

Ez utóbbiak az idén is hasonló nagyságrendben kértek engedélyeket, emellett 25 hektárnyi nád levágására lesz lehetősége az illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak elegendő vállalkozói és saját kapacitás hiányában. A munka decembertől február 15-ig végezhető, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóság hozzájárulása esetén február 28-ig meghosszabbítható.

A vízügy évek óta szeretne saját nádaratógépet, amihez pályázat útján próbálnak forrást szerezni. A szóvivő tájékoztatása szerint az igazgatóságnak az idén sincs gépparkja erre a tevékenységre, ezért vállalkozókkal próbálják elvégeztetni az aratást. Erre 3 millió forintnyi forrás áll rendelkezésre, ami 25 hektárnyi nád levágását teszi lehetővé. Probléma az is, hogy már csak kevés vállalkozó foglalkozik nádvágással, az idén csupán egy jelentkező akadt.

A nádaratás jégről, illetve fagyott talajról lenne optimális, azonban erre egyre ritkábban van lehetőség az enyhe telek miatt. Jelenleg nem ismert olyan technológia, amely jelentős taposási károkozás nélkül tenné lehetővé a gazdaságos nádaratást. Az OVF az idén tavasszal összeállít egy ötéves nádgazdálkodási tervet, amit felterjeszt a középirányító szervnek.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!