Örülnek a gyerekek a tiszai hulladéknak

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával több Tisza-menti településen ártéri hulladékgyűjtő akciót indítottak, Mosolygó Zsák néven.

Szelektív gyűjtő zsákok kihelyezésével ösztönözték a lakosságot a folyópart megtisztítására. Az ártéri hulladék több mint fele újrahasznosítható, amelynek fortélyait egy mobil kiállítótérben mutatják be több állomáson a Tisza mentén. A Műanyag Műhely utánfutón gördül egyik településről a másikra, és hajókabin hangulatával egy röpke pillanatra a folyóra repíti a látogatót. Odabent pedig a folyami hulladékok változatos világával ismerkedhetünk. A folyók rengeteg műanyaghulladékot hoznak, amelyek újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja a MüMü.

A Tiszai PET Kupa csapata kilenc éve tisztítja az árteret. A célja az, hogy a korábban kitisztított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával horgászok, vízitúrázók és természetjárók vegyék ki a részüket a munkából. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az esemény zárásaként a begyűjtött hulladék további sorsát mutatja be a MüMü, a tavalyi évben megtisztított területeken. A gyerekek a megfelelő műanyag frakciót ledarálva mindennapi használati tárgyakat, például vonalzót, tollat, karabinert készíthetnek az egykor volt ártéri hulladékból.

A Mosolygó Zsák projektben a tavalyi ártértakarítás során több településen becsatlakoztak iskolás és óvodás csoportok, ifjú horgászok vagy az Erzsébet-tábor résztvevői. A szervezők szerint fontos, hogy azok, akik a hulladékot összeszedték, lássák, nemcsak a környezetüket tisztították meg, de értékes alapanyagot is gyűjtöttek, amely már rég nem hulladéklerakóba való. Megfelelő szakmai háttérismerettel, néhány berendezéssel és egy adag kreativitással újjászületik az egykori folyami szennyezőanyag, és életre szóló tapasztalatot szerezhet egy a vonalzóját maga készítő gyerek – írta az alternativenergia.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!