Dokumentumfilm készült a földkerülésről

Templom az óceán közepén címmel készült el Fehér Sándor félórás dokumentumfilmje Kopár István szóló földkerülő útjáról, amit május 10-én, vasárnap lehet megtekinteni.

A stáb az indulás előtti napokban felkereste őt a kikötőben, belesve a kulisszák mögé, bemutatva a technikai felszereléseit, személyes rakományát. Kiderült az is, hogy a Horn-foknál a legjobb barátai sírjáról kis földdarabokat készül vízbe szórni, és édesapja hamvai is elkísérik őt.

Az 1968-as első kikötés nélküli szóló földkerülő vitorlásverseny emlékére felélesztett Golden Globe Race-n 1988 előtt tervezett, 32-36 lábas hajókkal lehetett részt venni, az indulók csak az egykori verseny idején ismert technikai eszközöket használhatták útjuk során.

Tasmaniában Kopár István elmesélte, hogyan és mivel segített versenyzőtársán, miközben neki is mindennap a túlélés volt a célja.

Kopár István a negyedik helyen ért célba, a 66 éves magyar hajós 263 napos út után 2019. március 21-én futott be a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjébe. A film feleleveníti a találkozást feleségével, majd a vitorlázó újra kamera elé ülve meséli el a verseny minden apró nehézségét, szépségét, és azt, hogy hányszor is imádkozott a templomában az óceán közepén. A félórás film május 10-én, vasárnap 14.40-től látható a Duna World csatornán – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!