Búcsú a finndingitől és a 470-esektől?

Újabb lépéssel került távolabb az olimpiától a finndingi. A World Sailing közgyűlése helyben hagyta a tanács javaslatát, miszerint 2024-ben a finn helyett nyílt tengeri tőkesúlyos osztály lépne az olimpiai programba.

A World Sailing (WS) konferenciájára még úgy érkeztek a delegátusok, hogy a májusi év közepi meetingen elfogadott javaslat szerint a finn 2024-ben is olimpiai részt vevő osztály lesz – igaz, a vegyes legénységű egyszemélyes dingi férfi tagjaként –, addig a konferencián szinte napról napra romlottak a legrégebbi olimpiai osztály pozíciói.

Előbb felbukkant egy újabb javaslat, amely szerint az említett versenyszám helyett vegyes legénységű kétszemélyes nyílt tengeri tőkesúlyos osztály szerepelne Marseille-ben, majd ezt a WS tanácsa elfogadta, két nappal később pedig a közgyűlés utolsó szűrőjén, a ratifikációs eljáráson is átment. Így a World Sailing ezt a javaslatot továbbítja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elé, amely kimondja a végső szót a párizsi programról.

A finnesek nagyon elszántnak tűnnek, a döntés után azonnal aláírásgyűjtő akciók indultak az osztályért, a finnes közösség nem akar szó nélkül belenyugodni a döntésbe. Többen már a visszatérésre hívják fel a figyelmet, kiemelve, hogy mostantól a finnesek legfőbb feladata a szervezettség megőrzése és az olimpiai programba való visszakerülés elérése.

A WS tanács ajánlásával az is eldőlni látszik, hogy a női és a férfi 470-es osztály számára is Tokió a végállomás. A NOB felé javasolt programban ugyanis egyik osztály sem szerepel, helyettük egy vegyes legénységű kétszemélyes osztálynak új versenyszámot hoznak be, amely nagyvitorlával, fockvitorlával, spinnakerrel rendelkezik és nem foilos, nem repülő hajó, azaz akár a 470-es is lehet(ne). Nagyon úgy fest tehát, hogy a Gyapjas testvérek számára együtt egy hajóban Tokióban az első olimpia egyben az utolsó lehet.


A sarasotai konferencián a nagy vihart kavaró olimpiai osztályokról szóló döntés mellett számos már kérdés is eldőlt, ezek egyike magyar sikert eredményezett. Magyarország nyerte ugyanis a 2019. évi World Sailing Training and Development szimpóziumának rendezési jogát, amelynek helyszíne Balatonfüred, időpontja 2019 márciusa. A szimpóziumon többek között a vitorlázás fejlesztése, az együttműködés, a fiatal vitorlázók képzése, a versenyszervezés, az edzői tevékenység, az önkéntesség, a marketing és promóció, a stratégiatervezés, a paravitorlázás fejlesztése kerül napirendre.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!