Édesvízzé alakítják a tengervizet

Egy új eljárás segítségével értékes ásványi anyag és ivóvíz készül a tengervízből, ráadásul úgy tűnik, az új megoldás nem is annyira költséges, mint a korábbi módszerek.


A tengervíz tele van értékes anyagokkal, ezeket viszont elég nehéz kiválogatni, és a legelterjedtebb módszer, a fordított ozmózissal működő membránok használata nagyon energiaigényes. Ausztrál és amerikai kutatók kitaláltak egy új szűrőrendszert, ami sokkal hatékonyabban állítja elő az ivóvizet, miközben az akkumulátorgyártás egyik legfontosabb alapanyagát, a lítiumot is összegyűjti.


Ennek az új módszernek az alapját a fém-szerves szerkezetek adják, ezek arról híresek, hogy hatalmas a belső felületük, és egyetlen grammnyi anyag kihajtogatva elméletileg befedne a futballpályát. Az anyagot MOF, metal-organic framework néven ismeri a szakirodalom. A különleges struktúrájú anyagot használják metán vagy szén-dioxid tárolására, kémiai szenzorként, és anyagok szétválasztására.


Ahogy a tengervíz áthalad ezen a MOF-on, meghatározott ionokat tudnak kivenni belőle, így többek közt a tengervízben nagy mennyiségben megtalálható lítium is fennakad a rostán. Ez a Monash Egyetem, a CSIRO és a Texasi Egyetem kutatói által kifejlesztett módszer egyik fő előnye, hiszen az elektromos autóktól a telefonokig mindenféle eszköz akkumulátorához erre az alapanyagra van szükség. Ezt pedig most egy nem túl hatékony kémiai eljárással nyerik ki kőzetekből és sós oldatokból – írtra a divecenter.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!