Környezetvédelemre költ az egyik leggazdagabb norvég

A tengerekben és óceánokban felgyülemlett műanyag kutatását és eltávolítását szolgálja az az ultramodern óceánkutató hajó, amelynek építését Norvégia egyik leggazdagabb embere finanszírozza.

Kjell Inge Roekke Norvégia tizedik leggazdagabb embere mintegy kétmilliárd eurós vagyonnal a Kapital norvég magazin szerint. Az 58 éves férfi jelentős összeget biztosít a 181 méter hosszú hajó megépítésére, amely 2020-ban már a tengereket fogja szelni.


„Vissza akarom adni a társadalomnak vagyonom nagy részét. Ez a hajó egy része ennek a törekvésnek” – nyilatkozta az Aftenpost norvég napilapnak Roekke, aki a halászatnak és kőolajfeltárásoknak köszönheti meggazdagodását. Roekke nem mondta meg, mennyibe fog kerülni a hajó és azt sem, milyen más célokra akarja felajánlani vagyonát.

A kutatóhajónak 30 fős legénysége lesz, és mintegy 60 kutató dolgozhat rajta egy időben, akik a Természetvédelmi Világalappal (WWF) együttműködve végzik munkájukat. A hajó feladata lesz napi több tonna műanyag eltávolítása és megsemmisítése a tengerek, óceánok vízéből.


Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és más lény halálát okozva. Jelenleg öt hatalmas szemétsziget lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb Hawaii és Kalifornia között található – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!