86 strand újul meg

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben indította el azt a strandfejlesztési programot, amely újabb állomáshoz érkezett 2020-ban – közölte Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese március elején Balatonfüreden, az Esterházy strandon tartott sajtótájékoztatón.

A program legfontosabb célja, hogy 2030-ig Magyarország valamennyi szabadvízi strandja megújuljon és európai színvonalúvá váljon. Az első ütemben, a 2018-as strandszezonra a Balatonnál több mint 30 településen, 55 fizetős strand újult meg, közel 2 milliárd forintos támogatással. A fejlesztések elsősorban a vizesblokkok, öltözők, játszóterek és a parti sétány megújítására és szolgáltatások bővítésére irányultak. Tavaly újabb fázisához érkezett a strandfejlesztés, országszerte 43 szabadstrand újult meg: 30 balatoni egység mellett a Dunakanyar és a Tisza-tó szabadstrandjai is lehetőséghez jutottak, így a térségekben olyan fejlesztések tudtak megvalósulni, amelyekre korábban még nem volt példa, több mint 4,4 milliárd forint hazai forrásból.

Idén elérkeztünk a következő ütemhez, a fejlesztések jelentős részét már a 2020-as strandszezonban élvezhetik a látogatók, amelyeket vissza nem térítendő forrásból valósítanak meg az üzemeltetők, önkormányzatok. A forrás az idei költségvetési törvényben a turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron áll rendelkezésre, amelynek köszönhetően az idei esztendőben 86 strand újul meg, közel 3 milliárd forintos támogatási értékkel. Ebben a lépésben a Balaton mellett támogatáshoz jut a Dunakanyar, a Tisza, a Tisza-tó és a Velencei-tó. A Balatonnál több mint 60 strand kap támogatást az idei esztendőben. Mindezek eredményeként a természetes fürdőhelyek látogatottsága, jövedelemtermelő képessége növelhető és a fenntarthatóság is biztosítható, továbbá hozzájárulnak a magyar turizmus erősödéséhez is.

fotók: dailynewshungary.com; turizmus.com; sokszinuvidek.hu

forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!