Hadihajót épít egy magyar cég

Új hadihajót épít egy dél-franciaországi hajógyárban egy magyar vállalkozás. Ilyenből eddig összesen három készült az egész világon.

Az Ocean Eagle 43 nevű hajó egy három testből álló trimarán, amelynek előnye, hogy nagyon gyors és biztonságos is. Ezt a hajófajtát eddig jellemzően a különböző vízi sebességrekordok megdöntésére használták, vagy nagyon drága extravagáns luxusjachtok építése során alkalmazták.


A Sötét Lovagnak nevezett járőrhajók különlegessége, hogy egy magyar cég, a Pata-Megayacht Kft. közreműködésével épültek Dél-Franciaországban, a Marseille melletti kisváros, La Ciotat kellős közepén álló, H2X hajógyárban.


Különleges a trimarán építési anyaga is: karbonerősítéses epoxi kompozitból készülnek, ezt az építési anyagot és technológiát jellemzően az űrkutatásban, a repülésben, az autós Forma–1-ben vagy az egyedileg tervezett, a sebességre optimalizált hajók építése során használják.


Az Ocean Eagle hajók fő teste 43 méter hosszú. Vákuum-infúziós technológiával karbon-epoxi kompozitból a világon még soha nem építettek egy darabban ekkora hajótestet. A hajó szélessége a két szélső testtel együtt meghaladja a 11 métert.


A hajó végsebessége 30 csomó, egyhuzamban 3000 tengeri mérföldet tud megtenni 20 csomós sebességgel. A trimarán 21 köbméter üzemanyagot képes tankolni, és egy tonna üzemanyaggal 15 csomós sebesség mellett 238 tengeri mérföldre képes. A kapitányi híd mögött egy 6×15 méteres helipad helyezkedik el, ami alkalmas pilóta nélküli légi járművek befogadására, a trimarán hátsó fedélzetéről pedig egy hétméteres merev gumicsónak (RHIB) is indítható – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!