Nehéz helyzetben a magyar vitorlázó

img_8997Fa Nándor előnye csökkent a mögötte haladó Conrad Colmannel szemben, ám még így is a nyolcadik helyen hajózik a Vendée Globe földkerülő versenyen.

Az eddig 15. helyen haladó Enda Coineennek eltört az árbóca, és kiállt a földkerülő vitorlásversenyből. Az ír versenyző éppen befejezte a szerelést a Stewart szigetnél horgonyozva, és elindult a mezőny után, amikor az automata kormánya megint kihagyott. Ezért előbb az egyik, aztán a másik irányba is spontán perdült – átcsapott a bumm az egyik oldalról a másikra és vissza –, és ez már sok volt az árbócnak, fogta magát és ledőlt. Most Új-Zéland felé motorozik, amihez van elég üzemanyaga, vagyis nem kell pótárbócot építenie.

photo-sent-from-the-boat-spirit-of-hungary-on-december-23rd-2016-photo-nandor-faphoto-envoyee-depuis-le-bateau-spirit-of-hungary-le-23-decembre-2016-photo-nandor-facampbell-islands-r-1600-1200

Fa Nándor a 8. helyen egy alacsony nyomású zónával együtt halad kelet felé. Alig van szele, és ez egy darabig még így is lesz, mögötte Conrad Colman viszont vígan repeszt, és folyamatosan csökkenti a hátrányát a magyarral szemben. A néhány napja még 600 mérföldes előny 200-ra olvadt.

Onboard life illustration for Nandor Fa (HUN), skipper Spirit of Hungary, during prestart of the Vendee Globe, in Les Sables d'Olonne, France on October 29th, 2016 - Photo Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe Illustration vie à bord pour Nandor Fa (HUN), skipper Spirit of Hungary, avant le Vendée Globe, aux Sables d'Olonne le 29 Octobre 2016 - Photo Vincent Curutchet / DPPI / Vendée Globe

Ráadásul Fa Nándor elnavigálta magát, és néhány percre belépett a déli tiltott övezetbe. Ez az a GPS-koordinátákkal kijelölt terület az óceánon, ahová a versenyzők nem mehetnek be, mert ott már nagy a veszélye annak, hogy jéghegyekkel vagy jégtörmelékkel ütközzenek. Ezzel a magyar vitorlázó egyrészt időt vesztett, másrészt számíthat még néhány órás bírságra a szervezőktől.

photo-sent-from-the-boat-spirit-of-hungary-on-december-23rd-2016-photo-nandor-faphoto-envoyee-depuis-le-bateau-spirit-of-hungary-le-23-decembre-2016-photo-nandor-facampbell-islands-r-1600-1200 (1)

A mezőny élén Armel La Cléac’h és Alex Thomson szembeszélben krajcolnak, ami a franciának kedvez, mert Thomson csak az egyik cakkon tudja használni a foilját, ami nélkül lassabb, mint a francia. Mögöttük Jérémie Beyou kétszer olyan gyors, mint ők, és igen jól lavírozik a szélcsendes területek között. A negyedik helyen Jean-Pierre Dick rövid időre 35-40 csomós szélbe megy bele, de nem úgy néz ki, mint aki ki akar térni ez elől.

img_9572

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!