Fedezzünk fel új helyeket!

10alternativecharterdestinations_06_NC_expediaca_658Télen ha a nyaralásra gondolunk, szinte mindenkinek a Karib-tenger ugrik be. Csakhogy bőven vannak még olyan helyek, ahol hasonló körülmények között múlathatjuk az időnket. Az Indiai-óceán és a Csendes-óceán déli része egyre népszerűbb.

Egyszerűen hajózható tengerrészek nem csak a karibi szigetvilágban vannak, és a természeti szépségek sem pusztán oda korlátozódnak. Fedezzünk fel új helyeket, vágjunk bele a kalandba!

Maldív-szigetek
Feltörekvőben lévő piac, ahol a szárazföldön és a víz alatt egyaránt érdekes építészeti megoldásokba botolhatunk. Maléban két marinát is találunk, mindegy, melyiket használjuk bázisnak, a szükséges dolgok beszerzésével biztosan nem lesz gond. A hűtőszekrény feltöltése után irány a szigetvilág, ahol alapvetően lapos, a vízből alig kiemelkedő szárazulatok között túrázhatunk, felfedezve számtalan néptelen, ám annál szebb tengerparti strandot. Ha pedig mesterséges építmények közé vet a sors, látni fogjuk, mennyire harmonikusa illeszkednek a környezetükbe. Amennyiben szeretnénk tudni, mit tálalnak fel nekünk vacsorára, ez a mi helyünk: a menü alapját a tengeri élőlények alkotják, a hozzávalókat mindennap frissen fogják ki. Ahogy a friss gyümölcsök jó része is a környéken terem. Búvárkodjunk az ezüst csillogású vízben, gyönyörködjünk a zátonyok körüli színes halrajokban, vagy figyeljük meg a bálnákat és delfineket a magasból, egy parasailing ernyőn lógva, napkeltekor és napnyugtakor pedig csodáljuk meg a színkavalkádot.

10alternativecharterdestinations_01_Maldives_azureluxresortscom_658

Seychelles-szigetek
Vannak helyek, amelyeket földi paradicsomnak, édenkertnek neveznek. Ha túl sok ilyenről hall az ember, elkezd gyanakodni, de Seychelles esetén alaptalan a szkepticizmus. A víz tiszta és olyan kék, mint az ég, a növényzet buja, az épületek pedig belesimulnak a természetes környezetbe: mesevilág a valóságban. Mivel a gazdag közönség már jó ideje látogatja, a kikötőkre nem lehet panasz. Példának álljon itt a Mahéban található Eden Island Marina, ahol száztizenöt méteres hosszig fogadnak jachtokat a biztonságos és védett közegben. Rendesen karbantartják a turisták által látogatott helyeket, lazításhoz pedig bárok, klubok és éttermek egész sorából választhatunk. Az egyes szigetek különböző mértékben lakottak, minél messzebb megyünk a fővárostól, annál kevésbé valószínű, hogy emberekbe botoljunk. Mindenképp érdemes elmenni Praslinra, amely UNESCO világörökségi helyszín: itt nő a Coco de Mer, a harminc méter magas kókuszpálma, amely a legenda szerint a tenger mélyéről jutott a partra.

10alternativecharterdestinations_02_Seychelles_edenislandsc_658

Mauritius
Nyelvek, kultúrák és konyhák kozmopolita keveréke, közben pedig egyedi hangulatot árasztó, különleges vidék: a szigetek közelében fekszik a világ egyik legnagyobb korallzátonya, amely hatékonyan óvja a változatos tengeri élővilágot. Ha épp vitorlázunk, a föld egyik legjobb hajósközegében tehetjük ezt, ha épp nem, akkor golfozhatunk, horgászhatunk, lovagolhatunk vagy egy spában áztathatjuk magunkat.

10alternativecharterdestinations_03_Mauritius_mauritiusattractionscom_658

Thaiföld
Az ország charterturizmusa kezd felzárkózni a szárazföldihez: a vendégszeretetre eddig sem volt panasz, most zajlik a marinák fejlesztése. A part mentén és a hegyekben ősi templomok, egykor volt nagyvárosok romjai várják, hogy felfedezzük őket. És persze az éjszakai élet a bárokkal, utcai kifőzdékkel, piacokkal.

10alternativecharterdestinations_04_Thailand_asiaatseacom_658

Whitsunday-szigetek
A Nagy Korallzátony nemzeti parkján belül helyezkedik el a Whitsunday láncolata. Teknősök, delfinek, ráják és bálnák pihennek meg a védett részeken párzási időszakban. Itt aztán nagyon könnyen egyedül találhatjuk magunkat egy öbölben, ahol civilizációnak a nyomát sem látni. Ha létezik tökéletes ellentéte a zsúfolt, ködös, hideg utcáknak, hát ez az!

10alternativecharterdestinations_05_Whitsundays_yachtcharterscomau_658

Új-Kaledónia
Francia felségterület Ausztráliától keletre, Vanuatutól délre, gazdag vadvilággal és tele lenyűgöző építészeti emlékekkel. Mivel a szigetek évmilliókon keresztül el voltak vágva a nagy szárazföldektől, egészen egyedi flóra és fauna alakult ki. Isle of Pines lagúnája – egészen egyedi zátonyformációi miatt – világörökségi helyszín, míg a települések történelmi emlékhelyeikkel csábítanak. Három fő darabból álló része a Loyalty-szigetek, ezek közül Ouvea a tengeri teknőseiről, Lifou sznorkelező helyeiről, Mare pedig kézművesiparáról híres.

10alternativecharterdestinations_06_NC_expediaca_658

Fidzsi
Mivel a Csendes-óceán déli részét eddig csak nagyon kis mértékben fertőzte meg a turizmus, ám egyre egyszerűbb eljutni oda, egyre fokozódik a népszerűsége. Háromszáz vulkanikus eredetű szigete továbbra is főleg hajóval közelíthető meg, így vitorlásnyaralóként előnyből indulunk a többiekhez képest. A helyi konyha egyik legismertebb fogása a kókuszos füstölt hal, amelyet a földbe ásva sütnek készre. Lautokán a Koroyanitu nemzeti örökség parkja hivatott megőrizni az erdőséget és a benne élő madárvilágot, míg Nadi a Sabeto-forrásoknak köszönhetően kínál meleg vízben ázást, a Natadola-strandon pedig koralldarabok között sétálhatunk a fehér homokban.

10alternativecharterdestinations_07_Fiji_colourfultripscom_658

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!