60,8 millió dollár a Földközi-tenger védelmére

Az összeg abban támogatja az érintett országokat, hogy elérjék a „30-ra 30” programban kitűzött céljaikat, megőrizve a régió biológiai sokféleségét.

A Földközi-tenger ökológiai integritásának megőrzése érdekében tett óriási lépéssel a különböző összegeket szervezetek hozzá kívánnak járulni ahhoz az ambiciózus célhoz, hogy 2030-ra a Földközi-tenger 30 százalékát védett, 10 százalékát szigorúan védett kategóriába sorolják. E cél eléréséhez a becslések szerint 277 millió dollárra van szükség. A II. Albert Monacói Herceg Alapítvány más vezető magán- és állami adományozókkal együtt összesen 60,8 millió dollárt ajánlott fel a következő öt évben a tengervédelmi erőfeszítésekre. Kezdeményezésükhöz hamarosan további adományozók is csatlakoznak. A bejelentésre az április 15–17. között Athénban megrendezett Our Ocean Conference alkalmából került sor.

Tengeri biológiai sokféleségéről híres és az endemikus fajok szempontjából globális központnak számító mediterrán régiót egyre nagyobb veszélyek fenyegetik az éghajlatváltozás, a szennyezés és a nem fenntartható halászati metódusok miatt. A múltbeli erőfeszítések ellenére jelenleg a Földközi-tenger területének mindössze 8,33 százaléka élvez védelmet, és a szabályozás gyakran ugyanolyan gyenge a védett területeken belül, mint azokon kívül. Ráadásul a régiónak mindössze 0,23%-a áll teljes vagy fokozott védettség alatt.

A finanszírozók szerint is határozott fellépésre van szükség a Földközi-tenger törékeny ökoszisztémáinak megőrzése érdekében. Ez magában foglalja a fenékvonóhálós halászathoz hasonló pusztító tevékenységek fokozatos megszüntetését és a meglévő védett tengeri területek védelmének megerősítését.

II. Albert monacói herceg: „A Földközi-tenger védelmére tett erőfeszítések az évek során fokozódtak, de nem elég gyorsan. Tavaly a környező országok elkötelezték magukat a globális 30×30-as cél elérése mellett. Ám sürgős cselekvésre van szükség minden szinten, ha el akarjuk érni ezt az ambiciózus célt. Ezzel az ígérettel a magán- és állami adományozók másokat is felszólítanak, hogy csatlakozzanak az erőfeszítésekhez. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy 2030-ra tényleges 30 százalékos védelmet érjünk el, beleértve a 10 százalékos szigorú védelmet is.”

Dona Bertarelli, az IUCN természetvédelmi és óceánügyi fővédnöke: „Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek a hatalmas ökológiai jelentőségű és gazdag biológiai sokféleséggel rendelkező Földközi-tenger védelmének kiterjesztésére irányuló közös erőfeszítésnek. Azzal, hogy a bővülő pénzügyi forrásokat a tengerek védelmére fordítjuk, olyan erőteljes, pozitív természetvédelmi kezdeményezésekbe fektetünk be, amelyek a biológiai sokféleséget és a helyi megélhetést egyaránt védik. Bízom benne, hogy együttműködő megközelítésünk globális erőfeszítéseket inspirál, és modellként szolgál majd a felbecsülhetetlen értékű természeti erőforrások védelméhez az elkövetkező generációk számára.”

(forrás: seaclearcommunications.com, fotók: x.com, wwfmmi.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!