Jöhetnek a búvárkalandok!

2016. október 20.
Címkék :

buvar1Ha a nyaralás alatt néha már búvárszemüvegben úsztál egy kicsit, és úgy érzed, szeretnéd még jobban megismerni a víz alatti életet, jöhet egy búvártanfolyam, hogy jövő nyáron még mélyebbre merülve fedezhesd fel a csodálatos világot.

Az első és egyik legfontosabb a próbamerülés. Ilyenkor csak a merülési élmény a fontos. A próbamerülésen tapasztalod meg először, hogy milyen is a víz alatt levegőt venni és szabadon mozogni. Ezen az első alkalmon még nem fogsz megtanulni búvárkodni, de nem is ez a fontos. Az a lényeg, hogy élvezetes legyen, tehát te is tegyél meg mindent ezért, csak akkor merülj, ha jól érzed magad!

259

A próbamerülés lehet medencében, tengeren, vagy akár egy magyarországi tóban is. Medencés merülésre bármikor és bárhol tudsz jelentkezni, másik előnye hogy az uszoda mindenki számára a biztonságot jelenti, mélysége behatárolt, vize állandó hőmérsékletű és jó a látótávolság benne. Az uszodai merülés alatt csak magadra és a búvárfelszerelésre kell figyelned, a víz alatti élővilág nem vonja el a figyelmedet. Medencében az oktatók, ha látják, hogy ügyes vagy kicsit szabadjára tudnak engedni, és akár egy-két búvárfeladatot is megtanítanak.

buvar2

A tengeri merülések alkalmával sokkal kevésbé engednek szabadon téged, hogy magad irányítsd a merülésed, viszont itt a növény- és az állatvilág csodái adnak felejthetetlen élményt.

IMG_3109

A próbamerülés alatt egy oktató vagy merülésvezető állandóan csak egyedül veled foglalkozik. Először elmeséli, mi fog történni, mire kell odafigyelned, és megismertet a legfontosabb víz alatti jelzésekkel. Ezek után közösen összeszereltek, felöltöztök, majd segít neked a vízbe jutásnál. A víz felszínén még kipróbáljátok milyen levegőt venni az automatából, és segít lemerülni is. Neked csak úszni, nézelődni és levegőt kell venni. Az oktató végig melletted lesz, fogja a kezed, és így vezet végig a víz alatti birodalomban. A merülés végén a felszínre emelkedtek, segít kimászni a vízből is, ezután megbeszélitek, hogy milyen is volt a merülés.

buvar1

A búvárkodás alsó korhatára nyolc év, felső korhatár nincs, de ami fontos, hogy csak egészséges ember merülhet. Ha tetszett a próbamerülés és beleszerettél a búvárkodásba, akkor első lépésként jelentkezned kell egy kezdő búvártanfolyamra, ahol részletesen megismerkedsz a búvárfelszereléssel és annak használatával. Elméleti előadásokon veszel részt, ahol a fizikai és egészségügyi képzés mellett megtanulsz merülést tervezni, majd négy medencés és négy nyílt vízi gyakorlati képzés következik. Ezek után, ha sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettél, búvárigazolványoddal a világ bármely részén képes leszel oktató vagy merülésvezető felügyelete mellett biztonságban végrehajtani egy 18 méteres merülést.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!