Tréfás hajózók, vicces hajónevek

2016. október 4.
Címkék :

kek_lotti2Létezik olyan hajós, aki örül, ha Lumbagója van, és olyan is akad, aki Ide a rozsdás bökőt felkiáltással rendelheti magához kedvenc vitorlását. Sokat sejtet emellett egy Udvarló, egy Pussy Cat vagy egy Válóok nevű vízi jármű, de olyan tulajdonos is van, aki mindenre Ráczáfol, vagy éppen Nemtréfál a névvel.

Nem kérdéses, a vízi járműveket bizonyos szempontból nagyobb nimbusz övezi, mint a szárazföldieket, hiszen az autók általában nem kapnak külön tulajdonnevet. Ha csoportosítani szeretnénk a hajóneveket, elsősorban az országot és a hajó típusát érdemes figyelembe venni. Egészen más névadási szokások uralkodnak ugyanis a tengeri és a tavi kikötőkben, és az sem mindegy, hogy az adott hajót milyen célra használják; hasonlóképpen fontos, hogy milyen hajóosztályú járműről beszélünk.

festes

A hajók esetén a tréfás névadás ha nem is általános, mégis jobban jellemzi ezt a közlekedési eszközt, mint bármely másikat. Nos, ezt a lehetőséget a szójátékokat kedvelő magyarok rendre ki is aknázzák. Ilyen vicces, furcsa név a Marhajó, a Borzong-a-tó, a Party Sail, a Natrium Hyatt, a Kék Lotti, a Rubin Hód, a Rozsdás Bökő; s amíg az egyik hajó neve Frappáns vagy Titkos, a másik Nemtréfál.

kek_lotti2

Kék Lotti

A szójátékok azonban nem mindig önmagukért valók, egyes esetekben a hajóosztályra utalnak. Az Asso több tagja a hajóosztály nevével egybeeső gyakori végződést ki is használta, s így olyan nevek születtek, mint a Fantomasso, Csimborasszó, Peecasso, Compasso, Blue Curasso, Assoluta, sőt Asso Le Mio is létezik. A nyolcméteres One Design tagjai is szívesen beépítik a hajónévbe a hajóosztály nevét. Ezekre példa a Nekem 8, a Vizes 8-as, a Golden 8, a Weight, 8One, az Octopus. A Sudár hajóosztályban hasonló szellemiségben születhetett meg a Napsudár név.

fantomasso

Fantomasso

Bár a magyar nyelv nem ismeri a nyelvtani nőnemet, a nemiség kérdése hozzánk is beszivárgott. Ezt a női nevek mellett olyan vitorlásnevek dokumentálják, mint a Hárpia, a Persona, a Fruska, a Hiszti, de létezik La Diva, Dáma, Manöken és Hableány is. Kakukktojásként megemlíthetjük Cicciolinát és ehhez kapcsolódóan egy adriai magyar hajó nevét, a Pussy Catet.

ladiva

La Diva

A magyar hajónevekkel akár egy szerelmi történet állomásait is leírhatnánk, hiszen létezik Udvarló, Trubadúr, Csinibaba, Kebelbarát, Cuncimókus, Engem Szeress, Boszorkány, Vita, Stressz, Káosz és Válóok.

valook

Válóok

Nem túl elterjedt, ám mégis van arra példa, hogy élvezeti cikkek után kapjon egy hajó nevet: Cohiba, Pál-inka, Törköly, Single Malt, Chardonnay, Uniqum, Unicum Laude, Pilsner Úr. Az állatnevek közt egyaránt találunk jellegzetesen magyart és egzotikusat: Kerecsen, Vízisikló, Hattyú, Gulipán, Jégmadár, Flamingó, Barracuda, sőt: Frakk, King-Kong és Nyúl-Ló.

Pilsnerur

Pilsner Úr

Sok vitorlás a nevével is kifejezi, hogy ezt a sportot bizony nem a szegény emberek űzik: Bank-ó, Pengő, Krajcár, Fiskális és a szponzoráló bankok hajóneve is idesorolható. Aki pedig nem méregdrága hajóval száll vízre, az sem rejti véka alá a jármű méreteit, erre utal a Kisvacak, illetve a Parány név választása.

kisvacak

Kisvacak

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!