Kristálytiszta látomás – Benetti Crystal 140

2016. szeptember 27.
Címkék :

Benetti-Crystal-140Hogyan lesz egy hajóból szuperjacht? Hát úgy, hogy felszerelik mindennel, mi szem-szájnak ingere. De ami ennél is fontosabb: egy ilyen költséges hajó esetén a leendő tulajdonos, a gyártóval egyeztetve, gyakorlatilag bármilyen kényelmi vagy biztonsági funkciót beépíttethet. Ahogy azt bárki megteheti, ha egy Benetti Crystal 140-esre fáj a foga.

Bár az olasz szuperjachtgyártó, az Azimut Benetti flottájában továbbra is a 145 lábas Vision a zászlóshajó, újdonságuk, az alig kisebb Crystal méltán veszi fel a versenyt a nagy testvérrel. Tervezése során a külsőért felelős Stefano Righini és a dinamikus külsőt megálmodó Francois Zuretti arra törekedett, hogy a megtalálja a határt állandóság és személyre szabhatóság között. Ennek eredménye, hogy a hatalmas vízi alkalmatosságot viszonylag rugalmasan a maga ízlésére formálhatja az, aki hajlandó kifizetni érte a tetemes, 22 millió eurós, vagyis csaknem hétmilliárd forintos vételárat.

Crystal-140-1

A borsos ár ellenére immár az ötödik Crystal 140-est bocsátja vízre az Azimut Benetti Group. A legutóbbit, amelyet Mr. D.-re kereszteltek, az idén mutatták be a Yachts Miami Beach Show 2016-on.
Olyannyira igaz a teljes személyre szabhatóság, hogy az első hajót, amelyet ebből típusból eladtak, Stefano Righini a tulajdonos belsőépítész-csapatával közösen tervezett meg.

BenettiCrystal140-7

De hát ezért a pénzért nyilvánvalóan egy úszó palotához juthatott a vevő, hiszen a több mint 40 méteres testben nemcsak elfér az a fajta csillogás és pompa, amit a Benetti kínál, hanem egyenesen kötelező is. Az első hajó karibi stílusú kialakítást kapott, ám ez csak egy a számtalan lehetőség közül.

1500-16-Benetti-140
De egy dologra mindenképpen számítania kell a tulajdonosnak. A belső kialakítás nem terjed az ablakfelületekre, mert azok jelentős mennyisége a hajó nevét is adó dizájnhoz csatlakozik: kristályos csillogásnak kell beragyognia a belső teret és külső dizájnelemeknek is ezt kell visszatükröznie. Nos, ha már szuperjacht, legyen kilátás!

133_1920x1080
De nem csak szemet kápráztatónak, kényelmesnek is kell lennie egy ilyen hajócsodának. A Crystal kiváló menetdinamikai mutatókkal büszkélkedhet. Ezt egyrészt a beleszerelt zero-speed Naiad stabilizátornak, másrészt a motortérben megbúvó 1340 Twin CAT C32 Acert motornak köszönheti. Nem csoda, hogy túrázva 14, teljes sebességen 15 csomós sebességgel képes hasítani a habokat.

M. K. R.

128_1342768729

Technikai adatok
Testhossz: 41,93 m
Szélesség: 9,05 m
Merülése 2,28 méter
Motor: 2xCAT C32 Acert 1450 LE
Teljes sebesség: 15 csomó
Túrasebesség: 14 csomó
Hatótávolság (11 csomós sebesség mellett): 4000 tengeri mérföld
Stabilizátor: Naiad zero-speed
Külső dizájn: Righini Design
Belső dizájn: Zuretti Interior Designers
Építő: Azimut Benetti Group

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!