Új irányzat vagy múló divat?

2016. szeptember 27.
Címkék :

Stubby-nut-surfboard-bondi2A furcsa forma stubby a wave deszka kategória új irányzata, amely eddig nem aratott osztatlan sikert a szörfösök körében. Hasonló formaújítást láthattunk a freeride-on belül is a széles-lapos freemove deszkák megjelenésével.

Mindkét esetben érdekes és szokatlan deszkaforma került a piacra. Pontosabban a stubby, ami tömzsit jelent, nem egy új gondolat, Robbie Naish is kísérletezett hasonló alakzatokkal a deszkapiacon még 2004-ben, amikor kihozta a rövid, 214 cm-es Hybrid Wave típust. Az ötletet, állítása szerint, új hóbortja, a kitesurf adta. Akkoriban ez a lépés még túl radikális volt, nem csoda, hogy vegyes vélemények fogadták. Naish a kitesurfből jött érzést, a vízzel való közelebbi kontaktust és a nagyobb szabadságérzetet próbálta a windsurfdeszkákra is átvinni az új, rövid deszkájával. Az elmúlt tíz évben a deszkák folyamatosan egyre rövidebbé váltak, így az akkori lépésére mostanában érett meg a helyzet. Bár az a deszka nem volt elég gyors és túl instabil is volt, maga az ötlet nem volt rossz.

Stubby-nut-surfboard-bondi

Azóta sok teória született és tűnt el a wave-deszkák terén, a legnagyobb változást a többszkeges deszkák megjelenése hozta, és ez azóta is hódít, annyira, hogy a 2016-os wave-kínálatban már nem is nagyon szerepel egyszkeges deszka.

3a44f8f431ceb67e2fa1d29a477107ab

A 220 cm alatti deszkák már pár éve megjelentek kezdve a Starboard Black Boxal majd követte a többi cég is. Amikor először kiposztolták a közösségi oldalon a 2016-os wave-deszkákat, rengetegen válaszoltak rá, és többen is kritizálták az új formát.

maxresdefault

Nehéz megjósolni, hogy ez a forma megmarad-e vagy sem, a wave-szörfösök stílusa különbözik, egyes stílusoknak ez forma kedvezhet, míg másoknak nem.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!