Fa Nándor nagyon bizakodó

Nandor_Fa_VG_skipper-SOH_high_res_photo©C.Favreau_DSC_1531A 2016–17-es Vendée Globe-ra 29-en teljesítették a nevezés adminisztrációs, sport- és technikai követelményeit. Ez közel 50 százalékkal több versenyzőt jelent, mint a legutolsó alkalommal. Tizennégy vitorlázó először vág neki a „tengerek Everestjének”, míg a többiek visszatérő hajósok.

Öten ráadásul abba a rendkívül elit csoportba tartoznak, akik negyedszerre vágnak neki a távnak. Ilyen a 2005-ös nyertes Vincent Riou, a megállíthatatlan brit Alex Thomson vagy a francia Jean-Pierre Dick. Dobogón végzett már Jean Le Cam is, csakúgy, mint a kétszer második Armel Le Cléac’h, aki Fa Nándorral és négy társukkal harmadszorra állnak majd rajtvonalra.

VG2016-Press-Paris-Sept_-Official-_Photo_image-r-1600-1200-2-1

A nyolcadik Vendée Globe egyszerre hozta össze a verseny történelmének legfiatalabb – a svájci Alan Roura csupán 23 éves – és legidősebb – a 66 éves amerikai Rich Wilson – versenyzőjét. Emellett a technikai újítások terén is jelentős fejlesztést mutat be, ugyanis most jelentek meg először a „bajuszok”, amelyek oldal- és hátszélben a hajótest minél hatékonyabb kiemelését hivatottak segíteni. Hét szkipper döntött az újítás mellett abban a reményben, hogy a sebességkülönbség jelentős előnyt jelent majd a javukra a hosszú verseny alatt. „Nagyon várjuk az új és a régebbi generációjú hajók versenyét, biztos izgalmas versenyek alakulnak majd ki a hajók között minden szinten” – nyilatkozta Yves Auvinet.

Nandor_Fa_VG_skipper-SOH_high_res_photo©C.Favreau_DSC_1652

Tíz országból indulnak szkipperek a Vendée Globe-on, ami rekordnak számít a verseny történelmében. Ausztráliából és Ázsiából most először van induló – a japán Kodzsiro Siraisi és az új-zélandi Conrad Colman –, a két kontinens még soha nem képviseltette magát a versenyen. Hollandiából és Írországból sem indult még senki, ugyanakkor a kilenc nem francia versenyző közül hárman visszatérők. Köztük van a négyszeres magyar földkerülő vitorlázó Fa Nándor, Alex Thomson és az amerikai Rich Wilson.

SOH-Imoca60-photo©BillyBlack-070816SRNE-1052

A Spirit of Hungary hajót vezető Fa Nándor elmondta: „Húsz évvel ezelőtt álltam utoljára rajtvonalhoz a Vendée Globe-on, akkor egy ütközés miatt fel kellett adnom a versenyt. Most egy olyan hajóval fogok versenyezni, amit saját magam terveztem és volt időm megfelelően felkészíteni. Nagyon jó a hajó és fantasztikus a csapatom is. Optimista vagyok, tele energiával, készen állok a harmadik Vendée Globe-omra.”

SOH-onboard_FA-N_-P6190007-1

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!