5 csodálatos hely Szlovéniában

bledi_toSzlovénia télen és nyáron egyaránt bámulatos kirándulóhelyeket ígér látogatóinak. Különlegessége, hogy területének fele erdő, így aztán bőven akad olyan rejtett kincs, amelyet érdemes felfedezni. Útba lehet ejteni ha az Adriára igyekszünk, akár 2-3 napot is meg lehet „pihenni” az országban.


Az 1991 óta független állam az Alpok, a Dinári-hegység, a Kárpát-medence és a Mediterráneum találkozásánál fekszik. Tengerszint feletti átlagos magassága 557 m, legmagasabb pontja, Triglav pedig 2864 m-en található. Legnépszerűbb, legismertebb nevezetessége a Postojnai Cseppkőbarlang, de nem csak ezért érdemes idelátogatni.

1. Postojna
A több mint 20 km-es hosszúságú postojnai cseppkőbarlang Szlovénia legnagyobb barlangrendszere. Hivatalosan már 1819 óta a látogatók rendelkezésére áll. A barlangrendszer turisztikai jelentőségét igen korán felismerték, kijelölt útvonalak, világítás és egy körkörösen futó barlangvasút is segíti a barangolást. A barlangnak van egy  emblematikus kétéltű élőlénye is, az emberhal, vagy vak szalamandra. A föld alatti karsztvilág egyedülálló és garantáltan felejthetetlen élményt nyújt minden látogató számára.

postojna

2. Predjamai rablóvár
Postojnától 9 km-re található a Predjamai rablóvár. A vár különlegessége, hogy egy 120 méteres sziklafalba építették. Alaprajza, felépítése zegzugos, egészen sejtelmes. Ráadásul van egy titkos barlangrendszer is a vár alatt. A várban kiállítás látható, viaszbábukat, korabeli berendezéseket nézhetünk meg a számos teremben.

predjama_var

3. Bledi tó
A Bledi-tó Szlovénia második legynagyobb tava, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A tó Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglav Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljanától 55 km-re. 2,1 km hosszú és 1,4 km széles. Közepén van egy kis sziget, több épület található itt, de a legkiemelkedőbb a Szűz Mária búcsújáró templom, ami a 17. században épült barokk stílusban.

a-bledi-tó-2

4. Vintgar szurdok
Az 1,6 km hosszú Vintgár-szurdok a függőleges sziklafalas Hom és Boršt közé ékelődik be, a szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné. A szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon (Žumrovh galerijah) tanösvény vezet, amely a 13 m magas Šum-vízeséssel fejeződik be. A Bledi Vintgár a meredek mélységekkel, függőleges falakkal, a sebesen rohanó folyóval a mélyben, a növényzetével és a legmagasabb szlovén vízeséssel minden látogatót lenyűgöz.

blejski-vintgar-3-shutter

5. Kranjska Gora és környéke
Kranjska Gora nem csak a kirándulni vágyóknak, hanem a téli sportok szerelmeseinek is aktív pihenést ígér. Az alpesi falu az olasz-osztrák-szlovén hármas határ közelében található. Számos, különböző nehézségű sípálya áll az érdekeltek rendelkezésére. A hivatásos sízők, a világkupában is pontozott Vitranc Kupáért versenyezhetnek minden évben és a közelben található  Rateče, ahol az egyik legnagyobb síugrósánc található.

Kranjska_Gora

Forrás: Wikipedia , Bled, Gardo Tourism, Kirándulástippek

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!