Etikett és íratlan szabályok a hajón

2016. augusztus 26.
Címkék :

profimedia-0056779652Komoly múltja és tradíciója van a vitorlázásnak, s származásához méltóan e szabályok nagy része az angol mentalitást követi.

Az első szabály, hogy az utasoknak nem illik rálépni a fedélzetre a kapitány engedélye nélkül. A fedélzetre lépés után először a hölgyeket üdvözöljük, kézfogással, de várjuk meg, hogy előbb ők nyújtsák felénk a kezüket, majd koruk sorrendjében egyenként, kézfogással üdvözüljünk a férfiakat is.

profimedia-0008946614

A vitorlázás igazi illemtanának komoly dresszkódja van. Mindig puha talpú cipőben lépjünk fel a fedélzetre, s a cipőnk talpa fehér, vagy világos színű legyen. Öltözet esetén pedig az angol trend: hölgyek és urak is fehér ingben, sötétkék sortban lépjenek a kikötőbe. Kint a vízen aztán jöhet a fürdőnadrág, fürdőruha, ám ha a kapitány asztalánál foglalunk helyet, elegáns inget viseljünk!

profimedia-0295782145

A lobogóviselésnek is számos szabálya, illetve etikettje van a vitorlás hajózásnál. Azt mondják, a lobogó a hajó dísze, olyan, mint egy elegáns férfi nyakkendője. Ezért pontosan megvan, hová illik azt elhelyezni egy hajón, hiszen a lobogónak tisztelet jár. Van külön versenylobogó, amelyet egy szép hosszú zászlórúdon helyezünk el és van a nemzeti lobogó, amelyet a nemzetközi versenyeken használunk, és ha ezzel hajózunk, akkor a klasszikus hajózási szabályok vonatkoznak ránk. A nemzeti lobogónkat akkor is viseljük hajónkon, amikor egy fontos nemzeti ünnepünk van aznap, amikor a hajó fedélzetén vagyunk. Egyéb lobogókat is elhelyezhetünk, például a vitorlásklubunk lobogóját hajónkon. Ezt az árboccsúcsra szokták kihelyezni, ám mivel ez egy igen nehéz művelet, általában elhagyják ezt a szokást.

profimedia-0056779652

A kapitány nemzete és hajója tiszteletét kifejezheti a lobogó méretével is. A kifakult lobogó nagyon illetlen, olyan mintha szakadt nyakkendőt vagy cipőfűzőt viselnénk. A lobogókat – főleg a nagyobb jachtokon – napkelte előtt szokták kitenni, napnyugtakor pedig bevenni. Van még a „code” lobogó, amelyet csak akkor illik viselni, ha viharjelzés van. Ennek a jelentése: „tudom, hogy viharjelzés van, de az én hajóm kifuthat”. Ha már elmúlt a viharveszély, nincs viharjelzés, akkor vegyük le ezt a lobogót.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!