48. Kékszalag – közeledik a rajt

 48_Kekszalag_sajtotajekoztatoA hagyományoknak megfelelően a 48. Kékszalag Nagydíj július 14-én, csütörtökön rajtol. Reggel 9 órakor dördül el az ágyú a balatonfüredi mólón, amely a 48. Kékszalag rajtját jelzi. Európa leghosszabb és legnépesebb regattáján hatszáz hajóra, mintegy háromezer vitorlázóra számítanak a rendezők.

Idén először rajtolnak az északi part közelében a látványos rohanó gépek, a látogatók legnagyobb örömére.  A füredi Vitorlás étteremben tartott sajtótájékoztatón a szervezők, a támogatók és az esélyes versenyzők mellett a média képviselői is jelen voltak.

„Balatonfüred és a Kékszalag neve összeforrt, hiszen innen indult útjára ez az esemény, amely, bátran állíthatjuk, ma már nemzetközi hírnévre tett szert” – emelte ki Bóka István, Balatonfüred polgármestere a sajtótájékoztatón a Vitorlás étteremben, amelynek emeletén található az ország egyetlen vitorlás múzeuma, a Vitorlázeum.

kekszalag_FB_1200x630

„A Kékszalag együtt képviseli a vitorlázó tradíciókat és legújabb technológiát. Egy pályán versenyeznek az idén 120 éves Kishamis és a „foil”-ok segítségével víz felett repülő, többtestű, karbonszálas hajók” – mondta Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.

„Izgalmas, kiélezett versenyre lehet számítani, több, a végső győzelemre is esélyes hajó indul és akkor még nem beszéltünk a külföldi nevezőről, akik között szintén lehetnek esélyesek” – mondta Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

mti_szanto_aron_kekszalag

Az eseményen részt vett a tizenegyszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas, aki a Decision 35 Cellum névre hallgató katamaránjával ismét egyik nagy esélyese a versenynek és a Fifty-Fifty katamaránnal csúcstartó Józsa Márton. Megjelent a leggyorsabb egytestű hajó kormányosa Király Zsolt, és persze Nagy Rozsda Attila, aki a Black Jack csapat vezetőjeként ezúttal átadja a hajója irányítását az olimpiai bronzérmes, tízszeres világbajnok, német Roland Gaeblernek. Ők a legesélyesebbnek tartott kormányosok, de Vándor Róbert és csapata illetve az Extreme 40-es katamaránokkal indulók is keményen beleszólhatnak a versenybe, illetve időjárás függvényében még bőven lehetnek meglepetések a befutóban.

A 155 kilométeres Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred távon a csúcsot a Fifty-Fifty nevű kétárbocos, kéttestű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc alatt ért célba. Saját bevallásuk szerint bőven van még tartalák ebben az időben is.

Votorlások a Balatonon

Ám ne feledjük, a Kékszalag nemcsak a profi vitorlázók versenye, sőt. Önmagában rendkívüli teljesítmény a tó körbevitorlázása, amely a lassúbb hajók számára akár két vízen töltött éjszakát is jelent – néha hőségben és nagyon kis szélben, néha viharos, hideg időben kell kitartania a közel háromezer résztvevőnek. Az abszolút elsőségért folyó, legnagyobb érdeklődéssel kísért küzdelem mellett sokféle hajóosztályban osztanak még díjakat.

 Az eredményhirdetést a Gyógy téren, július 16-án, szombaton este hat órakor rendezik meg, melyre nem csak a versenyzőket, de a családtagokat és a szurkolókat is sok szeretettel várnak az esemény szervezői.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!