Nagy sikert aratott a Füred Kupa

2016. augusztus 17.
Címkék :

FK3Augusztus második hétvégéjén rendezték a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos nagyhajós pályaversenyét, a Füred Kupa, amely a One Design Trophy versenysorozat állomása is volt.

A regattára rekordszámú hajó nevezett: 10 hajóosztály 82 egységgel, közel 500 vitorlázóval a fedélzeten mérte össze tudását a két up and down pályán. Szombaton a reggeli halasztást követően a nagyok sejteni véltek valamit, így 11 óra előtt pár perccel mindkét pálya versenyrendezői és a 10 hajóosztály versenyzői elhagyták a BYC-kikötőt.

FK01

Délutánig a tervezett három futamot sikerült megrendezni mindkét pályán, nem igazán könnyen vitorlázható, pörgölődő, pöffös, olykor leálló szélben. Ennek ellenére a Csopak előtti vízterületen a Bodnár Judit vezette A pályán a Melges24, a Scholtz22-es, a Sudár Regatta, a J/24, valamint az Elliott770 hajóosztály képviselői a 190-220 fokról fújó, 6-10, 10-13, majd az utolsó futamra 6-7 csomóra gyengülő szélben három pörgős futamot teljesítettek.

FK2

A kicsit távolabbra szorult B pályán sem volt sokkal stabilabb a helyzet: a Balatonfüred és Tihany közti vízterületen lebonyolított vitorlásversenyek okozta „dugót” egyórás helykereséssel sikeresen abszolválva, az Igali Csilla vezette versenyrendező csapat az Asso99, az X-35, a 8mOD, a 11mOD és a Nautic hajóosztálynak szintén három érvényes futamot rendezett a 6-10 csomó között lengő szélben.

FK3

Vasárnap reggel jóval stabilabb időjárás fogadta a versenyzőket, így a verseny második napján további 2-2 pörgős futamot sikerült rendezni az A és B pályán egyaránt. Mindkét csoport a 10 órai rajtot követően 210-240 fokról fújó 5,5 majd 10-11 csomóra erősödő szélben vitorlázhatott.

FK4

A vasárnap kora délutáni díjkiosztón öt futam alapján hirdették ki a tíz kategória dobogósait.

A győztesek:
11m One Design:
Lycka (Bora Bora) – Kátai Péter, Perczel Antal, Kovács Ákos, Mészáros András
Nautic:
Fanatic (THE-YKA) – Jánoky László, Jánoky Helga Lászlóné, Boros Viktor, Franta Péter, Jánoky László

8m One Design:
van Dizájn (Win-D) – Drávai István Ruben, Litkey Balmaz, Mészáros Judit, Mészáros Szilárd, Kocsis Zsolt

Asso99:
Infladeus (KMPVSE) – Detre Szabolcs, Detre Zsolt, Detre Nándor, Kántás Gyula, Földházi Krisztina, Bárány Zoltán

Elliott770:
Bootytime (FKVE) – Koncz Ádám, Kreizinger András, Heffter Tibor, Ugron Gergely

J24:
TeamEUline (ex NordTelekom) (THE-YKA) – Makai Gábor, Szalay Tamás, Serke Áron, Krauth Balázs, Nagy Edina Eszter

X-35:
AdmiralX (Admiral) – Vermesy Sándor, Barczi Orsolya, Gulyás Kovács Gergely, Czégai Péter, Kutassy László, Frankó Balázs, Balatoni József

Melges24:
Seven – Five – Nine (DO VSE) – Csoltó Ákos, Büki Zsolt, Büki Gábor, Szabolcs Bence
Scholtz22:

Hakunamatata (PRO SE) – Gecse Balázs, Pálinkás Mátyás, Papp Benedek

Sudár Regatta:
Pontilla (SVE) – Osváth Márton, Demjén Albert, Demjén Péter

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!