395 hajó ért be a Kékszalagon

Az 526 nevezett hajóból 395 ért érvényesen célba a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon, amelyen Litkey Farkas tizenharmadik győzelmét aratta.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) tájékoztatása szerint az utolsó hajó pénteken 23.59-kor futott be Európa leghosszabb távú tókerülő versenyén. A mezőny csütörtök reggel 9-kor rajtolt el Balatonfüredről. A vitorlásoknak a 155 kilométeres Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Keszthely– Tihany–Balatonfüred útvonalat kellett kikötés és külső segítség igénybevétele nélkül teljesíteniük, maximum 48 óra alatt.


Az idei Kékszalag túlnyomó része gyenge szélben zajlott, sokan voltak, akik azért adták fel a versenyt, mert nem tudtak volna 48 órán belül célba érni. Náray Vilmos elmondta, egy hajó a déli parton zátonyra futott, és a homokpadról csak motor használatával tudott lejönni, a rajtnál pedig volt egy ütközés, amelyben az egyik hajó árbóca kitört, a másikat pedig az ütközés miatt kizárták a versenyből.


A csütörtök reggel elrajtolt mezőnyben a kéttestű hajók egyből az élre álltak, Litkey Farkas a Festipayjel és Józsa Márton az Opel Fifty-Fiftyvel fej fej mellett haladt egészen a keszthelyi öböl bejáratáig, ahol a címvédő az északi szelet kihasználva mintegy negyedórás előnyt szerzett. A tihanyi szorosig aztán egyre csökkent a különbség az élen vitorlázók között, ám a keleti medencébe átjutva a Festipay ismét növelni tudta az előnyét.


A befutó után az Opel Fifty-Fifty csapata óvást nyújtott be, mert úgy vélték, a Festipay érintette a balatonkenesei bóját, amikor megkerülte azt. Az illetékes bizottság az óvás kivizsgálását követően megállapította, hogy nem történt szabálytalanság, így helyben hagyta az eredményt.


A verseny első tíz helyén az idén is katamaránok zártak. Elsőként az immár 13-szoros Kékszalag-győztes Litkey Farkas ért célba a Festipayjel 10 óra 5 perc 17 másodperc után, míg második az Opel Fifty-Fiftyvel versenyző Józsa Márton lett (10 óra 23 perc 26 másodperc). A harmadik legjobb időt Roland Gäbler teljesítette a Black Jackkel (10 óra 25 perc 39 másodperc).


A leggyorsabb egytestűknek (Raffica, Principessa, Lisa) több mint tizenöt órára volt szükség a verseny teljesítéséhez.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!