Comino – búvárdesztináció a partokhoz közel

cominoA Máltához tartozó Comino méltán népszerű desztináció a búvárok körében. Változatos víz alatti topográfiájával egyedülálló élményt nyújt a sport szerelmeseinek. Barlangok, alagutak, masszív sziklák, csipkézett kőfalak – mindez természetesen a víz alatt, maximum 50 méteres mélységben, pár percre a parttól.


Comino a Máltai-szigetcsoport Málta és Gozo között fekvő kisebb szigete. Területe 3,5 km², legnagyobb mérete 3 km. Nevét a szigeten egykor tömegesen előforduló fűszerkömény után kapta. Legfontosabb nevezetessége az ún. Kék Lagúna (Blue Lagoon), amelyért a turisták akár az északkeleti városokból is ideutaznak. A legtöbb hajós kirándulásnak is állandó állomása és persze a búvárok egyik európai célpontja.

Alex's_Cave

A Kék Lagúna nem számít igazán nehéz pályának, ám annál csodálatosabb. Kb. 3 méteres mélységben indul, így akár már kezdők számára is nagyszerű élményt nyújt. A lagúnában található az Alex barlang, amely szintén ajánlott azoknak is, akik még nem igazán rendelkeznek búvártapasztalattal. A barlang falán milliónyi garnélarákot csodálhatunk meg és van egy állandó lakos is: Alex, az angolna. A barlang egyébként 20 méter hosszú, kb. 4 méter széles, tehát nem nagyon lehet eltévedni. Ráadásul a kijárat körvonala mindig látszódik.

p31-comino-wreck

A sziget körül az alábbi népszerű célpontok helyezkednek el:
– Lantern Point
– Lantern Point West
– Kristály Lagúna
– P31-es naszád (hajóroncs)
– Cominotto Zátony
– Comino Barlangok

Comino from St Maria Tower

Ha pedig valaki inkább a szárazföldön maradna, az a Szűz Mária-tornyot nézheti meg, amely a sziget nyugati partján áll 60 méter magasan. Tervezése már 1418-ban elkezdődött, ám csak kétszáz évvel később, 1614-ben fejezték be. Ez volt a legdrágább az összes parti őrtorony közül. Egykor 10 nehéz és 8 könnyű ágyúja volt, 130 katonát tudott fogadni.

comino-s-st-mary-s-tower-above-the-cliff

A szigeten található még a Santa Marija-üteg. A Málta felé néző erődítményt 1715-ben építették. Hét ágyúnak volt hely, ám kortársak beszámolói szerint már a lovagrend idején sem volt személyzete. A XX. századra siralmas állapotba került, az ágyúkat 1997-ben elszállították, a felújítás azonban még várat magára. Illetve még Comino kápolnáját csodálhatjuk meg, amely 1618-ban épült. Azóta kétszer kibővítették és nyaranta ma is használják.

Forrás: wikipedia

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!