3 délolasz úticél – lenyűgöző desztinációk

polignano2Olaszország déli csücskében, a „csizma sarkában” terül el Puglia tartomány. Nem gyakori desztináció, mégis rengeteg látványosságban bővelkedik a nyugodt, messzi félsziget. A tartomány központjából, Bariból indulva számos klassz kirándulóhelyre bukkanhatunk.

Polignano a Mare
Akik imádják az Adriai-tenger színeit, azok nem csalódnak, ha ellátogatnak ebbe a kisvárosba. Baritól alig 40 km-re található célpont azért is jó választás, mert utazás közben végig csodálhatjuk a mészkőből álló partvidéket, amelyet az Adria évezredek óta formál.

polignano

Polignano a Mare tündéri települése egy hófehér szikla tetejére épült.  A meredek partfal drámai látványát még mélyen a házak alá benyúló barlangok is fokozzák. A kisváros is nagyon hangulatos – a keskeny utcák gyakran egy tenger fölött hirtelen véget érő teraszban végződnek, a fehérre meszelt falú házak ragyognak a napfényben. Ha már eleget sétáltunk, megnézhetünk egy római korból származó kőhidat vagy strandolhatunk az apró kavicsos, sziklákkal körülvett öbölben.

Polignano

A barlangok egyikében egy híres étterem, a Ristorante Grotta Palazzese üzemel, ahol a természetes boltozat alól szemlélhetjük a tengeri kilátást, miközben a felszolgált fogásokat ízlelgetjük.

Polignano_Puglia_cave_

Az esti kivilágításban különösen hangulatos Polignano rengeteg olasz filmnek szolgált díszletként, a várost a romantikus lelkületű olaszok mégiDomenico Modugno Grammy-díjas dalnok miatt tartják zarándokhelynek.

Alberobello
Szintén Bariból indulva, délkeleti irányba, 50 perces autóúttal juthatunk el Alberobelloba. A város hírnevét a trullóinak köszönheti, amelyek hengeres vagy négyszögletes alaprajzú kicsi kis épületek, süveges tetővel.

Alberobello

Kizárólag kőből építették, mindenféle kötőanyag (habarcs) és fa tartószerkezet nélkül. A különleges épületek a város műemléki részén terülnek el. Nagyjából hasonló méretűek és elbűvölő látványt nyújtanak. Süveges tetejükön pedig fehér ábrák találhatók, így bár látszólag egészen egyformák, valójában mindnek külön jelentése van.

Alberobello

A trullo-k történetéhez több legenda is fűződik. A legnépszerűbb, miszerint Giangirolamo di Aqcuaviva conservano-i gróf olyan házakat építtetett a városka lakóival, amely pillanatok alatt elbontható és visszaépíthető, s így, mikor az adószedők a városba jönnek, a grófságra kivetett adót nem tudják az építmények után beszedni, hisz csak romokat találnak.

Alberobello2

Alberobellót érdemes megnézni, de nem tesz ki egy napos kirándulást, így akár össze lehet kötni azzal, hogy Fasanoba látogassunk.

Fasano és az élménypark
Fasano Alberobellotól csupán 20 km-re található és élményparkjáról valamint szafariparkjáról híres. A két létesítmény egymás mellett helyezkedik el, kombinált belépőjeggyel lehet mindkettőbe bejutni. Elsősorban gyerekek számára ígérkezik nagyszerű desztinációnak.

Fasano_Zoosafari

A szafariba saját autóval kell behajtani. Az első részen egészen „megszokott” állatokkal találkozhatunk, muflonok, jávorszarvasok, őzek, bárányok, bölények várnak bennünket. A következő részleg azonban már az afrikai állatoké: oroszlánok, tigrisek, ázsiai fekete medvék. Bár az autók közelébe nem nagyon mennek az állatok, azért megborzongató érzés néhány méteres távolságban gurulni mellettük.

Zoosafari

A harmadik állomáson pedig már „szelídebb” állatok várnak bennünket, pl.: antilop, zsiráf, szamár, zebra, emu, gnu, puputeve és néhány afrikai elefánt.

Fasano_Zoosafari

A szafarit elhagyva átmehetünk az élményparkba, ahol a divatos hintákon, szellemvasutakon kívül fókashow, pingvinbemutató, delfinshow is vár bennünket. A parkban tavak, medencék váltakoznak, ahol medvéket, hatalmas vízi emlősöket, és még egy igazi magányos gorillát is megcsodálhatunk.

Gorilla

Az állatok mellett persze mindenféle tematikus vasút (élmény-, hullám-, szellemvasút), sok hinta, dodzsem található. Zárásul pedig megnézhetjük a Tropical házat sok-sok látványos hüllővel.

delfinario_zoosafari_fasano_2

Forrás: Earthprom, Fasanolandia, Wikipedia

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!