2022 új hajói – egytestű vitorlások

Bár a járvány miatt több hajókiállítás elmaradt, a gyártók azért mutattak be új modelleket az idén is. Ezek közül szemezgetünk.

Mostanra a hajóépítők újra erőre kaptak, és jó néhány új hajót jelentettek be part menti és nyílt tengeri vitorlázásra szánt 30 lábas jachtoktól a gyors cirkálókig.

Garcia Exploration 60
A Garcia Exploration sorozat zászlóshajója késő tavasszal kerülhet vízre. Alumíniumból épült, felfedezőutakra alkalmas vitorlás, ehhez illő árcédulával. A koncepciót még fényűzőbbé teszi az Isabelle Racoupeau által tervezett belső tér.

X-Yachts X56
Bár 2021-ben mutatták be, eddig nem sok alkalom akadt, amikor valóban látni is lehetett volna. Az rod állókötélzet standard, de kérhető hozzá karbonárbóc és baumba tekerhető nagyvitorla. A belsejében skandináv egyszerűség uralkodik.

Contest 49CS
A belépő szintű 42 lábas hajó után ez a második a termékcsaládban, amely eltér a Contest középső kokpitos kialakításától. A 49CS-t hátsó kokpitos hajónak nevezik, de valójában inkább hibrid kialakítású, hosszú hátsó fedélzettel, de védett kormányállással és elképesztő belmagassággal a hátsó kabinokban. Több mint 20 tonnájával nem könnyű hajó, de az elülső kokpit és a hátul meghúzódó tendergarázs miatt kiváló választás egy világ körüli útra.

Pointer 30
A Jachtwerf Heeg holland hajógyár új, 30 lábas modellel bővítette sikeres Pointer termékcsaládját. Partmenti és nyílt vízi vitorlázásra tervezték, nagy 46 négyzetméter alapvitorlázattal és kis merüléssel. Kokpitjában nyolc fő fér el, de egy ember is tudja kezelni.

Elan E6
Az új, 50 lábas modell első darabját nemrég bocsátották vízre a hajógyár számára hazai pályának számító szlovén Adriai-tengeren. Rob Humphreys tervezte, méretéhez képest alacsony a vízkiszorítása. Belsejében a Pininfarina igyekezett vonzó és praktikus teret kialakítani.

RM 1380
A francia RM rétegelt lemezből és epoxiból építi jachtjait, és azt állítja, hogy az új 1380-as a valaha épített legnagyobb ilyen cirkáló. A hajótestet Marc Lombard tervezte, a belső tér választás kérdése, de jellemzően minimalista. Az első hajótest 2022 áprilisában készült el.

J/45
A J/Boats hajói inkább a tavi versenyekről ismertek, ám legújabb modelljük igazi fenevad – egy 45 lábas nyíltvízi cirkáló –, minden szükséges kellékkel. Vitorlafelületének köszönhetően már 6 csomós szélben is jól vitorlázik. A rigg könnyen állítható, a vitorlák egyszerűen reffelhetők, így ugyanaz a vitorlakombináció 20 csomós szélig tökéletesen kezelhető, vitorlacsere nélkül.

(forrás: yachtingmonthly.com, fotók: danielis-yachting.com, garciayachts.com, x-yachts.com, yachtingworld.com, yacht.de, elan-yachts.com, rm-yachts.com, interestingsailboats.blogspot.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!