Érdekes felfedezés egy korabeli hajóról

2018. december 18.
Címkék :

Az eddig ismert első skót hajó, amely átkelt az Atlanti-óceánon a Gift of God volt, amely 1600-ban kelt útra Dundee kikötőjéből, hogy Portugália érintésével vágjon neki a nyugati útnak. Thomas Brochard, az Aberdeeni Egyetem kutatója szerint azonban ezt megelőzően a William nevű kereskedőhajónak sikerült eljutnia Amerikába.

Brochard az aberdeeni városi levéltárban kutatott, amikor rábukkant egy feljegyzésre, amely szerint a William és legénysége 1596 májusában érkezett vissza. Az útinapló szerint Aberdeen előtt egy másik skót kikötőt, Burntislandet, illetve Bordeaux-t ejtették útba. Az útvonalat tanulmányozva azonban a kutató szeme megakadt a „new fund land” szavakon, amely a mai Kanada keleti partjaira utal.

A feljegyzésből megismerhetjük a William legénységét is, amelynek élén két aberdeeni ember, Patrick Donaldson és William Findlay állt. A legénység tagjai részvényeket vásároltak Patrick Donaldsontól, amelyeken keresztül a hajó által szállított sóból részesedhettek. Miután azonban visszatértek Aberdeenbe, a hajótulajdonosok nem fizették ki a legénységnek járó teljes összeget, ami miatt pereskedés indult a városi bíróság előtt.

A felfedezés azért is fontos, mert egy értékes adalékkal egészíti ki mindazt, amit a skót–észak-amerikai kapcsolatokról tudunk. Ezek a kapcsolatok ugyanis a 16-17. század fordulóján még igencsak gyermekcipőben jártak. Az olyan kereskedőhajók, mint a William vagy a négy évvel később útra kelő Gift of God azonban minden bizonnyal kulcsszerepet játszott abban, hogy a 17. századtól kezdve egyre inkább kiépüljön a skót telepek hálózata Észak-Amerikában – írta a mult-kor.hu.

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!