150 éves a spinnaker

SpinnakerEgy 1866-ban rendezett regattán futott először spinnakerrel jacht, ez eléggé ismert tény. Na, de honnan ered a név? Mit is tudunk erről a ma is használatos vitorláról? Jöjjön egy kis történet a szó eredetéről.

Az 1866-ban megrendezett Albert Kupán tűnt fel a nagy ballonszerű, háromsarkú vitorlával felszerelt hajó. Akkoriban nagy jachtok és még annál is nagyobb számú legénység volt a jellemző. A Royal Albert Yacht Clubot és az Albert Kupát éppen ebben az időben alapították, pontosan azért, hogy komoly és látványos versenyeket rendezhessenek. 1865-ben egy 40 tonnás egyárbócos, a Niobe volt a győztes, akinek tulajdonosát William Conway Gordonnak hívták.

4_PAUL_WYETH_2010-e1458037124407-630x401

A sikeres versenyen éppen egy orrvitorlát tesztelt, amely hátszélben jól használható. Többek szerint ekkor még a vitorla neve vitás volt. Gordon a hajó után szerette volna elnevezni azonban a legénység egy része más véleményen volt és végül a közbeszédben ‘spin-maker’ néven híresült el, Gordont pedig hamarosan csak ‘Spinnaker Gordonnak’ hívták.

LRSPINNAKERS_DETAIL
De van egy másik legenda is, melyszerint a következő évben a 47 tonnás Sphinx nyerte az Albert Kupát, amely szintén használta az orrvitorlát. Így a „Spinx” és a hatalmas méretre utaló „acre” szó összetételéből ered a megnevezés.

Bármelyik verzió legyen is igaz, a név hamar elterjedt és egészen napjainkig használatban van éppen úgy, mint maga a vitorla is. Hát, boldog születésnapot a spinnakernek!

Spinnaker_kep

Forrás: YachtingMonthly

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!