1169 hajó kerülte meg a szigetet

Az Island Sailing Club rendesen kitett magáért a 2021-es Round the Island Race kapcsán, komoly bulit kerekítve a kilencvenedik évforduló köré.

A július 3-án felvonuló 1169 részt vevő hajó jól mutatta, mennyire szeretik az emberek ezt a regattát, amelynek során a feladat a Wight-sziget körbevitorlázása. Bár a táv (és így a menetidő) nem jelentős, az idén azért jutott teljes szélcsendtől a 25 csomós pöffig, tejködtől a napsütésig mindenből egy kicsi. A célvonalat a PowerPlay nevű MOD70 trimarán szelte át először (4 óra, 11 perces időt futva), ám az előnyszámadás szerint a cowesi bázisú (tehát helyi erőnek számító) Eeyore nyert, zsinórban harmadszor, megtartva az elsőnek járó aranytálat.

Jo Richards, az Eeyore tulajdonosa elmondta: „A Round the Island Race olyan, mint amikor a buszmegállóban áll az ember. Csak vár és vár, aztán egyszerre jön kettő. A Needlesig tartó első szakaszon rosszul mentünk, de aztán a sziklák alatt megtalált minket egy pöff, és újra versenyben éreztük magunkat, szoros csatákat vívva. Bembridge Ledge-nél már tudtuk, melyik hajót kell másfél és melyiket három perccel vernünk, úgyhogy elég intenzíven kellett dolgoznunk. A mezőny legkisebb hajójaként ráadásul korlátozottak a lehetőségeink, ha fölénk kerül egy 55 lábas, nem sok mindent tehetünk. Partra érkezés után elkezdtek jönni a gratuláló üzenetek, akkor hittük el, hogy tényleg nyertünk.”

A gyenge szeles rajt hamar kizárta annak a lehetőségét, hogy megdőljön 2 óra, 22 perc, 23 másodperces rekordidő, amit történetesen a PowerPlay állított be (akkor még Concise néven), 2017-ben. Abszolút befutási sorrendben második lett az Ultim Actual, harmadik az IDEC, az első egytestű (Tala) 6 óra, 11 perc, 36 másodperccel a rajtlövés után ért célba.

Rövid összefoglaló a versenyről (többször felbukkan benne az Eeyore, tényleg durván kicsi):

YouTube video

(forrás: roundtheisland.org.uk, fotók: insailing.com, sailweb.co.uk, purelatitude.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!