Wakeskating Kleopátra fürdőjében

cleopatraPamukkale közelében, a mai Törökországban található Hierapolisz, ahol melegvízű ásványvíz források táplálják található a rómaiak által épített medencét, avagy Kleopátra fürdőjét. A medencét övező oszlopcsarnokot egy földrengés rombolta le, de víz alatt más maradványok is találhatók.

Marcus Antonius, Cézár hadvezére keresztelte a termálforrást Kleopátra fürdőjére, a legenda szerint a fáraó egykor fürdött e medencében. Brian Gobbs, az amerikai profi wakeskater a Red Bull segítségével tudott eljutni erre a speciális helyre, hogy saját trükkjeit bemutassa.

cleopatra2

A wakeskating a vizisí, a wakeboard és a gördeszkázás hibrid keveredése, melyben a rider egy wakeboard méretű deszkán áll. Nincs kötés, vagy más rögzítés, csak mezítláb, vagy cipőben áll a boardon, miközben valamilyen vizi sporteszköz közepes sebességgel húzza. A nagy kihívás abban rejlik, hogy a gördeszkázásból átvett figurákat teljesítsen. A csörlők (függőleges tengelyű kötéltekerő motorok) megjelenésével szinte bármilyen vízfelületen gyakorolható.

Brian Grubb walking at Roots of Cleopatra in Pamukkale, Turkey on October 24, 2015

A deszka kicsit kisebb, mint egy wakeboard, lehet fából, vagy kompozit anyagokból. A trükköket lehet rámpán, vagy csövön bemutatni, vagy sporteszköz után húzva, annak hullámán.

Hierapolis, a szent város ma is látogatott, a gyógyvizei miatt közkedvelt ókori rom. Ez a medence napközben nyitva áll a látogatók előtt, akik a sekély gyógyvízben sétálhatnak a romok között. Kszponzoruk révén külön engedéllyel, Brian és Marcel este zárás után építették fel a csövet, majd hajnalban, még sötétben kezdték a bemelegítést, hogy a felkelő nap első sugaraiban már profi felvételek készülhessenek. Sok idejük nem volt, nyitáskor újra a látogatók vették birtokba Kleopátra fürdőjét.

cleopatra4

A trükkökhöz természetesen külön – az oszlopokra hasonlító – rámápát építettek és különös gonddal óvták az eredeti romokat. Sajnos ilyenre külön engedélyt bárki nem kap, de ettől függetlenül érdemes ellátogatni Pamukkalébe, mely Antalaya és Izmir között található, pont félúton. A Hierapoliszi romokon kívül csodálatos élményt nyújtanak a természetes mészkőmedencék, melyet a 35 ºC gyógyvíz alakított lépcsőzetesre. E hófehér képződményeket a napkelte, vagy napnyugta csodálatos színekbe öltözteti, napközben pedig ma is gyógyfürdőként működik.

cleopatra5

Forrás: Red Bull

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!

Eseménynaptár

« 2018 december » loading...
h k s c p s v
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6

Hírlevél

FACEBOOK