Történelmi emlékek veszhetnek a tengerbe

Majdnem 14 ezer régészeti lelőhelyet és történelmi emléket önt el a tenger a klímaváltozás miatti vízszintemelkedéssel az Egyesült Államokban 2100-ig.

A tudósok azt jósolják, hogy a tengerszint a világon átlagosan egy méterrel emelkedik meg a század végére. A PLoS One tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerzői összevetették az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl partján elterülő régészeti lelőhelyek és történelmi emlékhelyek tengerszint feletti magasságát a vízszint előre jelzett emelkedésével.

Elöntheti a víz Florida 17. századi Castillo de San Marcos és Fort Matanzas nevű erődjét, amelyek az európaiaknak az Újvilágot gyarmatosító harcai emlékét őrzik, de Marylandben, Virginiában, Észak- és Dél-Karolinában, Georgiában, Alabamában, Mississippiben és Louisianában is sok lelőhelyre és történelmi emlékhelyre várhat pusztulás.


A tudósok vitát sürgetnek arról, hogy az emberi történelem mely emlékeit kellene megmenteni áthelyezéssel és dokumentálással az utókor számára – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!