Tankoa Solo – Egy igazi technológiai csoda

A Solo, a 72 méteres Tankoa nemcsak kívülről, de belülről is egy technikailag formabontóan és gyönyörűen megtervezett jacht. Ebben az úszó hajócsodásban masszázsszoba, VIP- és vendégkabinok sora várja a lazulni vágyó utasokat.

A külső dizájnért felelős Francesco Paszowski és a belső megoldásokat készítő Margherita Casprini által megálmodott hajó 72 méteres hosszával és 11,6 méteres szélességével 1240 tonnát nyom tele tankkal. Ennek a nem csekély tömegű, bár méreteihez képest könnyű hajótestnek kell az erő, erről két Caterpillar 3516B gondoskodik, így 1825 kW-os (2446 LE) teljesítmény mellett 17,5 csomó a végsebessége.


Tíz csomónál egy generátorral 195 liter üzemanyagot fogyaszt óránként, 7000 tengeri mérföldes hatótávolsággal, 15,7 csomónál pedig 570 liter ég el 4000 tengeri mérföldes hatótávolsággal. Teljes sebességnél, azaz 17,5 csomónál 3000 tengeri mérföldre csökken a hatótávolság, ami még így is figyelemre méltó.

High-tech megoldások
A Solo nemcsak az utóbbi évek leghatékonyabb szuperjachtja, de környezetbarát és hihetetlenül jó felszerelt. Mint minden Tankoa jachtba ebben a kategóriában, ebbe a hajóba is a Rolls-Royce által gyártott kormányrendszert építettek, amely lehetővé teszi a könnyű manőverezést a legszűkebb szituációkban is.


A Tankoánál gondolnak a következő generációkra is, így a jachtba beépítettek egy szén-dioxid-felügyelő rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a kapitány folyamatosan megfigyelés alatt tartsa a hajó szén-dioxid-kibocsátását és hozzáigazítsa az aktuális sebességhez, így csökkentve a környezetszennyezést.

Kényelem mesterfokon
A Solón 12 főt tudnak elszállásolni hat kabinban, a többi között egy hatalmas tulajdonosi lakosztály, egy VIP-lakosztály és négy duplaágyas szobába található a hajón. Persze itt még nem ér véget a helyiségek sora: van masszázsszoba és a tulajdonos dolgozószobája is átalakítható vendégszobává, ha szükséges. A VIP- és a vendégszobák a hatalmas ablakaiknak köszönhetően gyönyörű kilátást nyújtanak a tengerre.


Ha kikapcsolódásra vágyik az ember, akkor felkeresheti a hajó egyik kulcsfontosságú részét, a Beach Clubot, amelyet kanapékkal, bárral, tévével, fürdőszobával és egy túlméretezett üvegfalú edzőteremmel szereltek fel. A felső fedélzeten a paperless semi-integrated Böning híd található, rádiószobával, kapitányi kabinnal és egy masszázsszobával, ami szintén vendégszobává alakítható. A hajó faránál egy hatalmas váró található, amelyet majdnem padló-plafon magasságú ablakokkal, 90”-os 4K OLED tévével, zongorával, bárral és egy bioetanol-kandallóval is felszereltek.


A tulajdonos lakosztályában található egy saját dolgozószoba is. Az óriási ágy hatalmas ablakokkal van körülvéve, 180 fokos kilátással, tetőablakkal; a szobában található két privát terasz és egy Bisazza mozaikokkal kirakott jakuzzi. A tulajdonos stílusosan is megérkezhet, ugyanis a hajó farában egy helikopterleszálló is található.


Ezen a fedélzeten maradva találhatjuk a tulajdonos tévészobáját is, amely szintén vendégszobaként is használható, ha szükséges. A hátsó fedélzeten egy hat méter hosszú medence csábít, körülötte kültéri kanapék és a plafonból előugró tévék, így ez a rész kültéri moziként is használható.


Elhaladva a téli kert és a recepció/bár mellett, a főfedélzeten van az igazi moziszobát, amelyet egy elektronikusan elhúzható üvegfal választ el az étkezőtől. Itt egy 16 fős asztalnál lehet étkezni, miközben a mesés tengeri kilátásban gyönyörködünk.

Mátay László

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!