Rekordlétszám az országos bajnokságon

Véget ért az Optimist és a 29er osztály országos bajnoksága. Az optimisteseknél abszolútban Szabó Roni Oszkár (EGIS SE), a 29er-eseknél pedig a Jeney Máté–De Jonghe Arthur páros (SVE) nyert.

A verseny rekordot döntött az indulók számát tekintve: 161 optimistes vitorlázó nevezett, a 29er osztályban pedig 19 páros indult. Az Optimist osztályban az abszolút győztes Szabó Roni Oszkár, az Egis SE versenyzője lett, második helyen végzett Borda Levente (Spartacus Vitorlás Egylet), a harmadik pedig Fehér Boróka, a Balatoni Yacht Club (BYC) versenyzője lett. A 29er osztályban a Jeney Máté–De Jonghe Arthur páros (Spartacus Vitorlás Egylet) szerezte meg a bajnoki címet. Ezüstérmesként zárt az Izsák Botond–Nyári Dániel Zsolt kettős (Kereked), a harmadik helyen pedig Ralovich Dávid és Badar Bence (Kereked-SVE) kettős végzett.

A 29er-pályán 9, az optimistes pályán pedig 6 futamot teljesítettek a fiatal vitorlázók. Az első versenynapon stabil szélben, mindkét osztálynak sikerült teljesíteni az aznapra tervezett futamszámot. Az Optimist osztály mindkét csoportjának 3, a 29er osztálynak 4 futam jutott. A 10-12 csomós szél egészen a harmadik futamig kitartott, amikor is 6-7 csomóra esett vissza, így rövidebb pályán kellett futamot indítani.

A fekete zászlós rajtok ellenére is sok büntetést kellett kiosztani. A 29er pályán hasonló időjárási viszonyok mellett pörögtek a futamok, stabilan 10 csomó körüli friss szélben. A középmezőnyben szoros csaták folytak a helyezésekért. Majdnem minden futamra jutott borulás is, egyeseknek tehát küzdelmes volt az első versenynap.

Pénteken nem lehetett futamokat rendezni, szombaton a 29er-pályán 5 futamra került sor erős, forgolódó északi szélben. A rajtok fegyelmezettek voltak, a mezőny élén izgalmas csaták zajlottak. Borulásokból ezúttal sem volt hiány, voltak azonban egységek, akik felmérve a helyzetet, ilyen szélerősség mellett inkább nem jelentek meg a versenypályán.

Az optimisteseknél élénk, néhol erős északi szélben folyt a szombati nap. Az első próbálkozásnál leállt a szél, ezért a parttól távolabb kellett vinni a mezőnyt, végül mindkét csoportban sikerült 3 futamot rendezni.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!