Quiche Lorraine – francia zöldséges lepény receptje

Ha ki szeretne próbálni egy kedvelt francia receptet, akkor bátran ajánljuk a quiche lorraine avagy a zöldséges, szalonnás lepény elkészítését. Gyors és egyszerű gasztronómiai gyöngyszem. Az eredeti lotaringiai recept húsos szalonnával készül, de ezt helyettesíthetjük sonkával és hozzáadhatunk ízlés szerint egyéb zöldségeket is (gomba, paradicsom, kukorica, cukkini…).


Hozzávalók:

A tésztát készíthetjük magunk, vagy vehetünk előre csomagolt leveles tésztát is (semmiképp ne legyen édes).

Tészta hozzávalói:
– 25 dkg liszt
– 12 dkg Rama margarin
– 1 tojás sárgája
– 1 evőkanál tejföl
– fél csomag sütőpor
– só

Feltét hozzávalói:
– 30 dkg húsos szalonnadarabok
– 1 hagyma
– 3 tojás
– 2,5 dl főzőtejszín
– 15 dkg reszelt sajt (trappista vagy ementáli)
– só, bors

Tészta elkészítése:
A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, adjuk hozzá a csipet sót, a fél csomag sütőport, egy evőkanál tejfölt és a tojás sárgáját. Gyúrjuk össze és hűtőben pihentessük egy fél órát. A hűtőből kivéve nyújtsuk formára.

A kész tésztát tegyük sütőpapírra. Legjobb egy kerek lepény vagy gyümölcstorta formába helyezni, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütő oldalán. Így ha elkészül, akár egy tortát vághatjuk szép szeletekre. A tésztát szurkáljuk meg villával, nehogy felpúposodjon. Tegyük előmelegített sütőbe és félig süssük meg.

Feltét elkészítése:
A hagymát aprítsuk fel vékony szeletekre és serpenyőben pirítsuk meg kicsit a szalonnadarabokkal. Egy tálba üssük fel a 3 tojást, adjuk hozzá a tejszínt a sót és borsot. Keverjük jól össze. A félig megsült tésztára simítsuk el a hagymás szalonna feltétet, majd öntsük rá a tojásos-tejszínes öntetet. Szórjuk meg a tetejét a sajttal majd süssük 200 C fokon 30 percen át. A tetejére figyeljünk, hogy ne égjen meg. Akkor van kész, ha a beleszúrjuk a villát és az öntet már nem lágy.

Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni majd vágjuk szeletekre. Tálalhatjuk magában, de friss kevert salátával körítve kitűnő főétel is.

forrás: franceguide.com

fotók: simplyrecipes.com, foodspring.fr, jessicagavin.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!