Nem épül vízerőmű a Murán

Szlovénia eláll a vízerőmű építésének projektjétől a Mura több szlovéniai szakaszán. Az elsőt a magyar határhoz közeli Hrastje-Mota település mellett építették volna meg.


A szlovén kormány koalíciós megállapodásban kötelezte magát, hogy leállítja a vitatott szlovén vízerőmű építését a Murán, amely ellen az elmúlt években számos külföldi és belföldi környezetvédő szervezet tiltakozott. Az erőmű építésével megbízott állami konzorcium az előkészületekre korábban 10 millió eurót költött, az állítva, hogy a vízerőmű használata segít Szlovéniának abban, hogy teljesítse kötelezettségét, miszerint néhány éven belül az energiafelhasználás 25 százalékát zöldenergia teszi ki az országban. Kétséges volt azonban, hogy mennyire lehet zöld, környezetbarát az említett beruházás.


Környezetvédelmi szervezetek szerint „a vízerőmű megépítése a föld alatti vizek szintjének csökkentésével veszélyeztette volna az ivóvízellátást, továbbá az ökológiai kár is sokkal nagyobb lett volna, mint azt a környezeti hatástanulmányokban bemutatták”.

Egyedi mocsaras területről van szó, amelyből eltűntek volna a területre jellemző hal- és madárfajok. A terület egyébként része az öt országot átölelő Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak, amelyet Európa Amazonasának is neveznek – írta a greenfo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!