Megtalálták az utolsó rabszolgaszállító hajót

A történeti kutatások szerint a Clotilda volt az utolsó hajó, amely Afrikából elrabolt embereket szállított Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban végezte akcióját.


1860-ban a Clotilda 110 férfit, nőt és gyermeket szállított Afrikából Alabamába, akik egy része rabszolga-kereskedőkhöz került, míg a többségük Mobile-ban maradt. A polgárháború után utódaik alapították meg Mobile környékén saját városukat, Afrikatownt. A hajót a kutatások szerint 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a rabszolgaszállítás bizonyítékait.

Három évvel később, a polgárháború kellős közepén Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Frederick Hiebert, az amerikai Nemzeti Földrajzi Társaság régésze a National Geographic folyóiratban közölt felfedezés jelentőségét kiemelve hangsúlyozta, hogy a hajó megtalálása az amerikai történelem számos fejezetét új fénybe állítja – írta a bama.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!