Megtalálták a történelmi jelentőségű hajót

Kutatók bizonyítékot arra, hogy melyik volt a skót hajó, amelyik először szelte át az Atlanti-óceánt.


Az aberdeeni városi tanács jegyzőkönyvének bejegyzése szerint az Újvilág európai felfedezését követően az 1596-ban Aberdeenből Új-Fundlandra vitorlázó William nevű hajó tette meg először skót hajóként az utat az Atlanti-óceánon.
Az út részletei, kronológiája, pontos irányvonala ugyanakkor bizonytalan. Arkady Hodge történész kutatásaiból tudható, hogy visszaútján a William a Clyde folyónál érte el Skóciát, és 1597. április 28-án a vámhivatalnál azt jelentette, hogy fedélzetén francia bort szállít.


Nem egyértelmű, mi volt a skót hajó első úti célja, ám a korabeli viszonyok fényében van rá esély, hogy a legénység tőkehalhalászat miatt kereste fel az új-fundlandi partokat. A 16. század elejétől kezdve a halászati idényben rendszeresen látogatták baszk, angol, portugál, francia és spanyol halászhajók a térséget, és a megfelelő módszert is kifejlesztették (a tőkehal szárításával és sózásával), hogy miként őrizzék meg a hal minőségét a hosszú hazaúton.


A hajóskapitányt William Findlay-nek hívták, az újfundlandi vállalkozás további partnerei, tulajdonosai egy Alexander Kempt és egy Archibald Smithnevű polgár, valamint a hajó írnoka, ifj. Patrick Donaldson voltak. A feljegyzés szerint Donaldson, Findlay, Kempt és minden bizonnyal Smith is részt vett a szállítmányozási és felszerelési feladatokban a hajó atlanti-óceáni útján. A William 1596 júliusában futott ki Aberdeenből, s négy évvel később, 1600 júliusában tért oda vissza, vagyis a tengerészek mintegy négy évig távol voltak a családjuktól – írta a 24.hu.

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!