Könnyebb lesz eljutni a tengerhez?

2018. június 12.
Címkék :

Mintegy 610 milliárd koronába (7015 milliárd forint) kerülne a Duna–Odera–Elba csatorna megépítése, amellyel a közép-európai országok kényelmes vízi utat, összeköttetést létesíthetnének több tengerhez.

A munkálatok egy részét, cseh elképzelés szerint, az Európai Unió finanszírozhatná. A csehek szerint a csatorna építése több évre legalább 60-70 ezer embernek adna munkát, és jelentősen segítené a közlekedést, valamint a teherszállítást az egész közép-európai régióban. A cseh tudományos akadémia szakbizottsága viszont olyan állásfoglalást tett közzé, hogy a csatorna felépítése gazdaságilag nem lenne kifizetődő.


A nagyszabású vállalkozás ugyanakkor része Csehország távlati területfejlesztési tervének, amelyet 2009 nyarán fogadott el a cseh kormány. A projekt Csehország összes szomszédját, tehát Ausztriát, Szlovákiát, Lengyelországot és Németországot is érinti.


Az új hajóút a Duna Pozsony és Bécs közötti szakaszából indulna észak felé, és az észak-morvaországi Ostrava felett lengyel területen kapcsolódna az Oderához. Ostrava alatt mintegy 40-50 kilométerre lenne egy nyugati irányú elágazás, amely a csatornát összekötné az Elbával.


A tanulmány szerint az új víziút hossza, amely a régiókban lévő folyókra épül, mintegy 2075 kilométer lenne. Az építés idejét legalább 15 évben határozták meg a szakértők. Amennyiben minden előkészület rendben menne, a munkálatok 2028–2030 között kezdődhetnének – írta a turizmusonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!