Hogyan vágjunk neki a Kékszalagnak? 7. rész – Ellátmány

Közeledik az 50. Kékszalag Erste nagydíj. Július 26. még messzinek tűnik, de ha valaki nem szokott versenyre, pláne Kékszalagra járni, akkor jobb, ha rögvest belekezd az ügyintézésbe, felkészülésbe. Sokakat vonz a tókerülő, pláne a jubileumi regatta, ugyanakkor elriaszt a sokféle feltétel. Tanácsainkkal ehhez nyújtunk segítséget.

Sorozatunkban végigvettük már a különféle adminisztratív dolgokat, a nevezést, az edzést, a hajó technikai felkészítését, a biztonsági kérdéseket. Most nézzük az ellátmányt, azaz a kaját az innivalót és persze a ruházatot is. Sokféle ételt kitalálhatunk egy ilyen hosszú versenyre, de a legfontosabb, hogy tápláló és jóízű legyen. Litkey Farkas írta a könyvében, hogy egyszer egy fitneszteremben kért tanácsot a kajára vonatkozóan. Müzliszeletet javasoltak. Arról a versenyről az az emléke maradt, mintha fűrészport rágcsáltak volna végig. Azóta visznek rántott húsos zsemlét és hasonló normál ennivalót.


Ha a 13-szoros győztesnek ez megfelel, valószínűleg mindenkinek jó lesz. A fő különbség csak a mennyiség, ők nyilván jóval hamarabb érnek körbe. Senki se felejtse: ez a regatta akár két napig is eltarthat! Így számoljunk az adagokkal. Én általában fejenként 10 szendviccsel számolok, szinte mindig maradt 1-2 a végén, de sebaj. Fontos, hogy ne legyen könnyen romló a szendvicsben és vízhatlan helyen tároljuk. Ha nagyon eltérő a legénység tagjainak ízlése, esetleg valaki allergiás egy alapanyagra, akkor jól megkülönböztethető csomagolásba rakjuk az személyre szóló adagokat.


Érdemes könnyen elérhető helyre rakni néhány nem olvadó édességet és pár doboz energiaitalt (még akkor is, ha általában nem iszunk ilyet), keményebb időben jól jöhet, ha nincs idő a szendvicsekre. Ha már az italoknál tartunk, az alkohol nem jó ötlet. Sokan készülnek kartonsörökkel a versenyre, de ezek fogyasztása nemcsak tilos, de álmosít, csökkenti a teljesítményünket. Hagyjuk a piát a befutó utánra. A legjobb a sima víz vagy a limonádé. Ha lehet, félliteres kiszerelésben, hogy ne kelljen menet közben vacakolni a nagy üvegekkel. Mi általában jéggé fagyasztunk pár palackkal, és az jó sokáig hidegen tartja a többit. Napi három liter folyadék biztosan kell kánikulában. Ha van lehetőségünk a meleg teára, az is javasolt, éjjel elég hideg is lehet.

Ez fontos szempont a ruházatnál is. Meleg, vízhatlan ruha, cipő legyen szárazon, a síelésnél használt aláöltözők is jó szolgálatot tehetnek. De javasolt a hosszú ujjú póló napsütésben is meg a térd alá érő nadrág. A nap kegyetlen tud lenni. Természetesen a sapka se maradjon otthon, a naptejet azoknak is javaslom, akik egyébként nem használják. Ruhából nem kell sok, de azért legyen mindenből tartalék, cipőből is. Egy elázott lábbeli pokollá teheti a versenyt hideg időben. Az egész ellátmányt, ha lehet, ne a verseny reggelén pakoljuk a hajóba, maximum a szendvicseket. Akkor már a versenyre koncentráljunk.

Mátay László

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!