Használhatatlan a legdrágább hadihajó

Tavaly májusban úgy adták át a Gerald R. Ford hajót, hogy egyetlen egy sem működött a bevetéseken nélkülözhetetlen fegyverliftek közül, amelyek a hajótest alsóbb szintjein lévő fegyverraktárakból a fedélzetre továbbítják a rakétákat és bombákat, hogy ott a repülőgépekre rögzíthessék.


Emellett két, szintén kulcsfontosságú rendszer problémája eddig is ismert volt. Az egyik a repülőgépeket indító elektromágneses rendszer, a másik pedig a visszatérő gépeket lefékező berendezés. Ehhez jönnek most a fegyverliftek, amelyeknek már a tavaly májusi átadás idején működniük kellett volna, de erre még mindig nem került sor.


A problémát az okozza, hogy a megszokott kábeles rendszer helyett a lifteket mágnesek mozgatják, ám a jelek szerint a technológia még nem elég kiforrott. A haditengerészet szerint minden problémát megoldanak júliusra, és a hajó alkalmas lesz harci feladatok ellátására.


Tizenhárommilliárd dolláros árával a Ford az amerikai haditengerészet legdrágább hordozója, sőt, minden bizonnyal a világ valaha volt legdrágább hadihajója címet is magáénak tudhatja – írta a g7.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!