Felelősek a búvárok a korallfehéredésért?

A korallfehéredés régóta aggasztja a környezetvédőket, kutatókat, egyes vélekedések szerint pedig a búvárok is felelősek e kór elterjedéséért.

A korallfehéredést a különféle vizsgálatok elsődlegesen a víz hőmérséklet-emelkedésével magyarázták, most azonban a floridai fehéredéssel kapcsolatban érdekes megállapításra jutottak kutatók.

Korábban azt tapasztalták, hogy időről időre következik be a fehéredés egyes területeken, most viszont más a helyzet, egymástól távoli területeken egy időben is előfordul ez a betegség. A vizsgálatok alapján úgy vélik, hogy ezt baktériumok is okozzák, ami összefüggésben van a „vízforgalommal”. A baktériumok terjedését, gyors, viszonylag nagy távolságra történő eljutását – véleményük szerint – az is okozhatja, hogy búvárok, szabadtüdős búvárok különböző helyeken merülnek, egyes fertőzött területekről pedig a felszerelésükkel is szállíthatják a kórokozókat.

A fertőzések megelőzése érdekében ezért javasolják a búvárfelszerelések fokozott tisztítását, fertőtlenítését. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a tisztító folyadékokkal is körültekintően kell bánni, s nem ajánlott közvetlenül a tengerbe – különösen a merülőhelyeken – a vízbe önteni – írta a buvarinfo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!