Elsüllyedt hajót találtak Ciprusnál

2019. június 28.
Címkék :

A Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot találtak a sziget partjainál.

A Ciprus délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában felfedezett roncsok között talált, hajdanán főleg bor és olaj tárolására használt amforák nagy valószínűséggel a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia, valamint a mai Szíria területéről származnak.


„Ez az első érintetlen római kori hajóroncs, amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tenger keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről” – írta a sziget régiségügyi minisztériuma.


A hullámsírt a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek, a roncs előzetes vizsgálatára hamarosan sor kerül – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!