Balatonkenese nyerte a Nemzeti Regattát

A Bahart szervezésében immáron harmadik alkalommal zajlott közönségsikerrel és telt házzal a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja Siófokon. A versenyt ezúttal Balatonkenese csapata nyerte, Gyöngyös és Harkány előtt.

A balatoni szezonkezdés első nagy családi fesztiválja 51 település részvételével zajlott. A vitorlásversenyt Balatonkenese nyerte, a Sió-csatornán sárkányhajóban Paks diadalmaskodott, a települési ízek versenyének négy kategóriagyőztese Komárom, Miskolc, Dunaharaszti és Baja lett, a legszebb települési stand címmel Zirc büszkélkedhetett, míg a legszínvonalasabb színpadi produkciót Nyim mutatta be. Az összetett verseny győztesének járó fődíjat a tavalyi végeredményt megismételve ismét Baja vehette át.

A Nemzeti Regattán Magyarország 50 települése képviseltette magát, és hozta magával gazdasági, turisztikai, közéleti vezetőit, művészeit és persze népes szurkoló táborát. A várossá válásának 50. évfordulóját idén ünneplő Siófok olyan településeket látott színvonalasan vendégül, amelyek több mint 70 százaléka nem a Balaton partjáról érkezett. Teljesült a szervezők célja, hogy a vitorlássportot, a Balatont és a víz szeretetét közelebb hozzák az ország más tájain élők számára is. A telt házas fesztiválon a sátorpavilonok segítségével az egész ország bejárható vált, a kilátogatók megismerkedhettek a résztvevő települések látnivalóival, programkínálatával és ízvilágával is.

A kétnapos esemény alapját az az amatőr vitorlásverseny adta, amelynek keretében a települések által kiállított hétfős legénységek egy profi kormányossal kiegészülve szálltak vízre a szervezők által biztosított egyforma vitorlásokkal. Nem feltétlenül profi vitorlázók alkották a legénységet, több település is a számára valamilyen szempontból ismert közéleti személyt ültetett inkább a hajóra. Nem volt hiány hírességekből, találkozhattunk többek között a gyorskorcsolya olimpiai bajnok Liu testvérekkel, Gergely Istvánnal, illetve Vári Attilával, szintén olimpiai bajnok vízilabdázókkal, Kozma Dominik világbajnoki bronzérmes úszóval, labdarúgókkal, de a sportolók mellett színművészekkel, zenészekkel, televíziós műsorvezetőkkel, várkapitánnyal, vagy éppen az adott település lelkészével.

Szombaton három előfutam zajlott 50 településsel, és eldőlt, hogy melyik 24 csapat jut a másnapi negyeddöntőkbe. Vasárnap délelőtt két 12 csapatos negyeddöntővel folytatódott a verseny. A korábbi évek dobogósai közül Csopak teljesített a legjobban, míg a 2016-os végső győztes siófoki csapatnak a negyeddöntőből már nem sikerült kivívni a továbbjutást. Az időjárás végül mindenkit megtréfált, mivel teljes szélcsend uralkodott a siófoki kikötő előtti vízfelületen, így a szervezők minden igyekezete ellenére sem az elődöntőt, sem a döntőt nem lehetett már lebonyolítani a szélmentes hőségben. A Magyar Vitorlás Szövetség így a vitorlásversenyeknél alkalmazott pontszámítási rendszer alapján hirdette ki a dobogós csapatokat. Az összes sikeresen lebonyolított futamban elért eredmények alapján született meg a végső sorrend. A települések vitorlásversenyén végül Balatonkenese győzött, a második Gyöngyös, míg a harmadik Harkány lett.

A szervezők különdíjjal jutalmazták Paks városát, mivel csupa hölgy alkotta a vitorláscsapatot. Füzér település szintén különdíjat kapott, a legtávolabbról érkező csapat a Holovits György „Gyúró” Emlékdíjat vehette át. A közelmúltban elhunyt névadó sokszoros magyar bajnok vitorlázó az I. Nemzeti Regatta védnöke volt. A vasárnapi ünnepélyes eredményhirdetésen az oklevelek, érmek, kupák és ajándékcsomagok mellett a Bahart a támogatók jóvoltából 300, 200, 150 ezer forint értékű hajóbérlési lehetőséget, valamint 500, 300, 200 ezer forint értékű településmarketingre fordítható keretet ajánlott fel a vitorlásverseny dobogós csapatainak. A Nemzeti Regatta nevű motoroshajó a 2019. évi hajózási szezonban a győztes település nevét viseli, így tehát Nemzeti Regatta – 2018 Balatonkenese néven szeli majd a habokat a Balatonon.

Az elmúlt évekhez képest jelentősen növekedett a sárkányhajóversenybe nevezett települések száma. Az idén már 20 település indult ebben a versenyszámban 10 fős legénységgel a Sió-csatornán lebonyolított kétnapos megmérettetésen. Szombaton a selejtező körre került sor a rövidtávú, de komoly erőpróbát jelentő futamokkal, melyek komoly közönségsikert arattak a Krúdy sétányon. A szombati záráskor 12 lelkes településtől búcsút vettek a szurkolók, mivel a vasárnapi folytatásra már csak 11 csapat vívhatta ki a továbbjutást jelentő eredményt. Az elődöntőkből ezt követően 6 csapat került a középdöntő körbe. Ezt követték a már valóban komoly téttel bíró elődöntő futamok, ahol a nyertesek a döntőbe kerültek, a vesztesek a bronzéremért küzdhettek meg. A települések sárkányhajóversenyét Paks nyerte, Balatonfüred, Orfű és Balatonmáriafürdő előtt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!